President Obama interviewt David Attenborough in het Witte Huis BBC

Op zijn 89ste verjaardag, afgelopen mei, werd de Britse natuurkenner en documentairemaker David Attenborough ontvangen in het Witte Huis voor een gesprek met Barack Obama. De Amerikaanse president wilde Attenborough interviewen over klimaatverandering en de toekomst van onze planeet. 

Het interview, dat gisteren te zien was bij de BBC, wordt vanavond om 19.00 uur uitgezonden door de NOS op NPO 2 en NOS.nl. 

Grondige aanpak

Obama steekt tijdens het interview niet onder stoelen of banken dat hij Attenborough al lange tijd bewondert. Maar Attenborough maakt het de president niet makkelijk. Hij vraagt Obama onder meer waarom hij niet opschiet met een grondige aanpak van de klimaatveranderingen. 

Obama erkent dat: "We gaan niet zo snel vooruit als we zouden moeten. Een van de dingen die ik geleerd heb door te kijken naar uw programma's en naar al het prachtige werk dat u verricht hebt, is dat die ecosystemen allemaal met elkaar verbonden zijn. Als één land het juiste doet maar andere landen niet, lossen we het probleem niet op. We hebben één wereldwijde oplossing nodig."

Fascinatie

Attenborough vertelt dat alle jonge kinderen een fascinatie hebben voor de natuur, maar vraagt zich af waarom mensen die interesse kwijtraken als ze ouder worden. "Ik ben het nooit kwijtgeraakt", voegt hij eraan toe.

In het interview praten de twee ook over het werk van Attenborough en zijn nieuwste project 'The Great Barrier Reef'. Attenborough schetst wat hij noodzakelijk acht op het gebied van het behoud van de planeet: "Wat we volgens mij nodig hebben, is het besef en het buikgevoel dat de natuur een deel van onze erfenis is. Het is de enige planeet die we hebben en we moeten hem beschermen. Mensen voelen dat, diep en instinctief. De natuur is tenslotte waar we naartoe trekken als we iets te vieren hebben of als we in rouw zijn."

NOS David Attenborough meets Barack Obama, 19.00 - 19.50 uur, NPO 2 en NOS.nl

STER reclame