NOS Nieuws

Video arrestatie Arubaan Den Haag opgedoken

Op internet is een video opgedoken van de arrestatie in Den Haag van een man die gisteren na zijn aanhouding overleed. De 42-jarige man uit Aruba wordt in het filmpje door meerdere agenten in bedwang gehouden. Hij was in Nederland op familiebezoek en bezocht het muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark.

In de video is te zien dat een agent de man in een nekklem vasthoudt terwijl die op de grond ligt. Vier andere agenten houden de arrestant aan zijn armen en benen vast.

Onwel

Aanvankelijk zei het OM in een persbericht dat de man onderweg naar het politiebureau onwel was geworden. Op videobeelden is te zien dat Mitch Henriquez al niet meer reageert voordat hij wordt weggevoerd.

In een nieuw persbericht zegt het OM dat de Rijksrecherche onderzoekt wat er is gebeurd. Getuigen wordt opgeroepen om video's van de aanhouding op te sturen naar de Rijksrecherche.

"Filmpje zegt niet alles"

Politievakbond ACP zegt dat zulke arrestaties helaas af en toe gebeuren. De bond wil het onderzoek van de Rijksrecherche afwachten en gaat ervan uit dat de agenten zich aan de regels hebben gehouden.

"Er is een filmpje, maar dat filmpje vertelt niet alles", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "Het zegt bijvoorbeeld niets over de gezondheidssituatie van de man."

Aruba geschokt

De oppositie Electorale Volksbeweging (MEP) op Aruba schrijft in een brief aan de Nederlandse regering dat de Arubaanse samenleving zeer geschokt is over de dood van haar landgenoot. De MEP eist een diepgaand onderzoek naar de arrestatie. Mitch Henriquez was lid van de oppositiepartij en persoonlijke vriend van de voormalige MEP-premier Nel Oduber.

Op Aruba is de dood van Henriquez groot nieuws. "Moord, politie-agressie en racisme zijn de woorden die door veel Arubanen op Facebook worden gebruikt", zegt correspondent Dick Drayer.

Ook de Arubaanse gemeenschap in Nederland is geschokt door het politiegeweld. Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders: "De mensen willen heel graag dat deze zaak niet de doofpot in gaat en ze willen dat dit echt uitgezocht wordt. Men wil dat er werkelijk rechtgesproken wordt. Het is onrechtvaardig wat er gebeurd is."

De Haagse burgemeester Van Aartsen heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl