Bibliotheek Utrecht naar postkantoor Neude

Impressie van de centrale hal in 2017 Rijnboutt

De Centrale Bibliotheek van Utrecht komt toch in het voormalige postkantoor op de Neude. De gemeente heeft besloten mee te werken aan de ontwikkeling van het gebouw. Het college was lang tegen de verhuizing, maar vindt een nieuw plan van de eigenaar financieel haalbaar. Vorig jaar werd een plan nog afgewezen omdat het te duur was. 

In Utrecht zijn het afgelopen jaar duizenden handtekeningen opgehaald voor de vestiging van de bibliotheek in het rijksmonument. 

Theater

De bibliotheek krijgt 25 procent meer publieksruimte. Er komen meer werk- en studieplekken en er worden ruimtes gebouwd voor cursussen, exposities en literaire evenementen, waaronder een theaterzaal. Nieuwe technologieën krijgen een plek in een medialab. 

In het gebouw komen ook een café en een brasserie, een versmarkt, winkels en een fietsenstalling. Het moet in 2017 opengaan. 

Het voormalige postkantoor is eigendom van vastgoedontwikkelaar a.s.r. Het gebouw werd ontworpen door architect J. Crouwel en in 1924 geopend. Tot 2011 deed het dienst als postkantoor.

STER Reclame