Na de aanslag in de Tunesische badplaats Sousse ANP

De Britse premier Cameron waarschuwt voor aanslagen van de islamitische terreurbeweging IS in zijn land en noemt IS een reële bedreiging voor het Westen. Cameron reageert hiermee op de aanslag van vrijdag in de Tunesische badplaats Sousse, waarbij 38 mensen werden gedood. Onder de slachtoffers zijn waarschijnlijk meer dan dertig Britse toeristen. 

De Britse politie heeft een anti-terreuroperatie opgezet na de aanslag van vrijdag, een van de grootste in de afgelopen tien jaar. Welke maatregelen er zijn genomen, zei Cameron niet.

"Zolang IS bestaat in Irak en Syrië vormt de terreurbeweging ook voor ons een bedreiging", zei Cameron in een interview met de BBC. "Wat er nu gebeurt, is het verdraaien van een wereldgodsdienst. Het creëren van deze vergiftigde cultuur van dood en verderf brengt te veel jongeren op verkeerde ideeën."

Intolerant

De strijd tegen IS moet op volle kracht doorgaan, ook de luchtaanvallen, zegt Cameron. Het dreigingsniveau in Groot-Brittannië staat op het op een na hoogste niveau. Dat wil zeggen dat een terreuraanval "zeer waarschijnlijk" is. 

Cameron heeft er vertrouwen in dat IS uiteindelijk wordt verslagen, maar hij denkt wel dat dat een kwestie van lange adem is. 

Hij wil ook een hardere aanpak van moslimextremisten vanwege hun "onacceptabele standpunten". "We moeten intoleranter worden tegen intolerantie", zei de Britse premier.

STER reclame