Daniel Sprong
NOS Sport

Berteling: Sprong had méér dan talent alleen

Daniel Sprong werd tijdens de draft voor de NHL als 46ste gekozen door Pittsburgh Penguins. De pas 18-jarige Sprong kan de eerste Nederlander worden sinds 1979 die uitkomt in de NHL, de grootste ijshockeycompetitie ter wereld.

“Dit is uniek”, stelt zijn voormalig jeugdtrainer en recordinternational Ron Berteling, die aan de wieg stond van de ontwikkeling van het talent.

“Tien tot elf jaar geleden heb ik hem mogen trainen in Amsterdam”, zegt Berteling met gepaste trots. “Je zag toen, op heel jonge leeftijd, al dat hij bepaalde talenten had die je iemand niet kunt aanleren. Maar hij had méér dan talent, want hij had ook een bepaalde gedrevenheid. Vanaf zijn derde stond hij elke dag op het ijs.”

Je zag toen, op heel jonge leeftijd, al dat hij bepaalde talenten had die je iemand niet kunt aanleren.

Ron Berteling
IJshockeytalent Sprong naar NHL-team Penguins

Atlantische Oceaan

Toen Sprong nog maar net op de basisschool zat, viel hij in Amsterdam in handen van de inmiddels 57-jarige Berteling. Lang duurde de samenwerking niet, want de getalenteerde Amsterdammer besloot de Atlantische Oceaan over te steken voor een avontuur in Canada. Want daar is ijshockey volkssport nummer één.

“Zijn ouders zagen dat hij op zeven- of achtjarige leeftijd iets extra’s had. Maar dan moet je maar afwachten of hij het op zijn zestiende nog steeds leuk vindt. Veel jongens in Nederland stoppen op die leeftijd, vanwege een vriendinnetje of een scootertje. Dus ga je naar Canada toe”, aldus Berteling.

In Nederland wordt er niet gescout. Op de internationale ladder worden wij niet bekeken.

Ron Berteling

Ladder

“In Nederland wordt er niet gescout. Op de internationale ladder worden wij niet bekeken. IJshockey is zo specifiek en áls je het wilt doen, moet je op jonge leeftijd doen. Zij hebben die gok genomen en dat betaalt zich nu wel uit. En waarschijnlijk letterlijk en figuurlijk. Hij behoort op 18-jarige leeftijd tot de 15-160 beste spelers ter wereld. Dat is uniek.”

Berteling is vastberaden dat wanneer Sprong zijn opwachting maakt in de NHL, dat hij dan ook de oversteek zal maken. "Ik heb al een afspraak met trainers dat als hij gaat spelen, we er gewoon een keer naartoe gaan. Dan is het een kippenvel moment van: ik ken hem. Misschien geeft het Nederlandse ijshockey wel een boost. Het kán, als je er maar veel voor laat én doet.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl