Vip-begrafenis voor Japanse stationskat

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Japanse stationskat Tama begraven

Onder grote belangstelling is in Japan afscheid genomen van de 16-jarige kat Tama. Haar begrafenis was geregeld door personeel van een treinstation, waar de kat in dienst was als stationschef.

Medewerkers van het station, fans van de kat en fotografen waren naar de dienst in Kinokawa gekomen, een stadje in het westen van Japan. Een priester leidde de plechtigheid. 

De manager van het station, Mitsunobu Kojima, sprak de aanwezigen toe en dankte Tama voor haar prestaties. Hij gaf haar de titel: eerbiedwaardige eeuwige stationschef.

Tama op haar vertrouwde plekje in het station TBS

Toeristen

Tama was een zwerfkat die in de buurt van het station van Kinokawa leefde. Ze werd daar gevoerd door reizigers en de toenmalige stationsmanager, die haar uiteindelijk adopteerde. Toen het heel slecht ging met het station - het was bijna bankroet en raakte veel medewerkers kwijt - haalde de leiding een stunt uit door Tama tot stationschef te benoemen. Haar voornaamste taak werd het begroeten van de passagiers. 

De lapjeskat droeg een pet die speciaal voor haar gemaakt was en zat meestal op hetzelfde plekje in het station om passagiers te verwelkomen en uit te zwaaien. Toen Tama's rol wat bekender werd, kwamen toeristen uit heel de wereld speciaal naar het station toe om de kat te zien. Ze werd een attractie. 

Dat legde het station en de lokale economie geen windeieren. Tama heeft tijdens haar ambtsperiode zo'n 8 miljoen euro verdiend, zegt Mitsunobu Kojima.

Traditie

Tama stierf op 22 juni aan hartfalen. "Ze was heel hartelijk tegen mensen en ze werkte hard", zei één van de aanwezigen op de begrafenis. "Ik hoop dat ze rust in vrede", zei een ander. 

De gouverneur van de prefectuur Wakayama, waar Kinokawa onder valt, zei dat hij graag wil dat Tama's traditie wordt voortgezet.

Veel mensen namen afscheid van Tama TBS

STER Reclame