NOS Nieuws

Raket SpaceX ontploft na lancering

Raket spat uit elkaar na lancering

Een onbemande raket van SpaceX is kort na de lancering vanaf Cape Canaveral ontploft. De Falcon 9 explodeerde 2 minuten en 40 seconden na de lancering.

De raket was op een hoogte van bijna 35 kilometer toen hij ontplofte. De complete raket spatte uit elkaar bij de explosie. Volgens SpaceX-oprichter Elon Musk was er in de motor van de eerste trap van de raket sprake van overdruk in de tank met vloeibare zuurstof.

De Falcon zou met een Dragon-capsule het internationaal ruimtestation ISS bevoorraden. De bemanning zal niet in de problemen komen door het ongeluk. Het ISS heeft ruim voldoende voorraad aan boord. Bovendien vertrekt er vrijdag een Russische raket met bevoorrading naar het ruimtestation.

Derde ongeluk in acht maanden

Het is voor het eerst dat een Falcon 9 van SpaceX is geëxplodeerd. Tot nu toe waren alle lanceringen goed verlopen. In de afgelopen acht maanden verongelukten wel een Antares-raket van Orbital en een Russische Progress-raket.

Aan boord van de Dragon-capsule was ook een nieuwe dok-installatie voor ruimte-taxi's, die is ontwikkeld door SpaceX en Boeing.

SpaceX wilde met de Falcon vandaag ook weer een test doen met het landen van de eerste trap van de raket op een platform in zee. Twee eerdere tests eindigden in een te harde landing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl