NOS NieuwsAangepast

Grieken in crisisoverleg om banken open te houden

Grieken massaal aan het pinnen

Op dit moment zijn de Griekse minister Varoufakis en de president van de Griekse centrale bank bij elkaar om te praten over de situatie van de banken. Ook financiële specialisten en economen zouden betrokken zijn bij het crisisoverleg.

Aansluitend zal het Griekse kabinet om 19.00 uur bijeenkomen voor een crisisoverleg, meldt de Griekse staatstelevisie.

Een van de opties die besproken worden, is het dichthouden van de banken morgen om te voorkomen dat er te veel geld van de banken wordt gehaald. Varoufakis is daartegen, maar zegt tegelijkertijd de stabiliteit van de banken te willen waarborgen. Voor dat dilemma staan de Griekse leiders nu.

Merkel

Varoufakis liet zich ook uit over de politieke onderhandelingen. Volgens hem heeft de Duitse bondskanselier Merkel de sleutel in handen. ''De EU-leiders moeten handelen. En de vertegenwoordiger van het belangrijkste land, Duitsland, heeft daarin de grootste rol. Ik hoop dat ze ernaar handelt.''

Mocht de ECB de noodsteun stoppen, dan zou dat volgens Varoufakis bewijzen dat het Europese monetaire systeem faalt.

Lege automaten

Ook vandaag staan er weer lange rijen voor de pinautomaten in Griekenland. Afgelopen dagen haalden de Grieken al miljarden van de bank, voor het geval het echt misgaat. Volgens Griekse media werd er gisteren 1 miljard euro uit de muur getrokken. In een normaal weekend is dat zo'n 30 miljoen.

De ECB heeft vandaag besloten geen extra steungeld aan Griekenland te verlenen, maar er is nog wel ruimte om dat besluit te herzien als dat noodzakelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl