Politie en brandweer bij de fabriek in Lyon AFP

Yassin Salhi, de 35-jarige man die afgelopen vrijdag zijn baas onthoofdde in de Franse stad Lyon, heeft voor het eerst een verklaring afgelegd over zijn daad. Dat meldt de Franse krant Le Figaro op basis van bronnen dicht bij het onderzoek.

Volgens de krant heeft Salhi onder meer verklaard dat hij alleen handelde. Het was zijn bedoeling de fabriek waar hij werkte op te blazen. Hij reed na de onthoofding van zijn baas in op gasflessen bij een loods, maar de ontploffing die volgde richtte geen schade aan. Salhi had de fabriek als doel uitgekozen omdat hij die gemakkelijk kon bereiken.

Verder verklaarde hij dat hij alleen heeft gehandeld en dat hij geen banden heeft met IS. Vandaag wordt Salhi overgebracht naar justitie in Parijs.

Tikkende tijdbom

In een interview met Le Parisien komt een voormalige leraar vechtsporten aan het woord. Hij heeft Salhi enige tijd getraind. De leraar herinnert zich hem als een man met twee gezichten die zowel zachtaardig als zeer gewelddadig kon zijn. "Een tikkende tijdbom", noemt hij hem. Volgens de leraar wilde niemand op de sportschool meer met hem samenwerken.

In samenwerking met de Canadese autoriteiten wordt nog gezocht naar wie de ontvanger geweest kan zijn van het WhatsApp-bericht dat Salhi stuurde van het hoofd van zijn slachtoffer. Het zou gestuurd zijn naar een Canadees nummer, maar aan wie dat toebehoort is niet duidelijk.

STER reclame