Een bewoner van een verpleeghuis krijgt bewegingstherapie
NOS Nieuws

Revalidatiecentra met de billen bloot

Revalidatiecentra gaan zelf communiceren hoe goed ze presteren. Via een website kunnen patiënten vanaf nu precies zien waar ze aan toe zijn als ze voor een bepaald revalidatiecentrum kiezen.

Op de site is bijvoorbeeld te lezen hoelang de wachttijden van revalidatiecentra zijn en hoe vaak patiënten tijdens hun verblijf in een bepaald centrum vallen. Ook is te vinden hoe groot de kans is dat iemand na een behandeling weer volledig herstelt. Allemaal praktische informatie die patiënten kunnen gebruiken om zelf een geschikt revalidatiecentrum te kiezen, meent de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

"Patiënten hebben er recht op te weten wat ze kunnen verwachten als ze voor een bepaald ziekenhuis of revalidatiecentrum kiezen", zegt Yvonne van Rooy, voorzitter van de NVZ. De NVZ is initiatiefnemer van de site en lanceerde eerder een soortgelijke vergelijkingssite voor ziekenhuizen.

Inmiddels hebben zo'n 200.000 patiënten de site geraadpleegd. Patiënten worden meer en meer betrokken bij het ziekteproces, aldus Van Rooy. Transparantie staat hoog op de agenda in de medische wereld.

Revalidatiecentra gaan na ziekenhuizen openheid geven over hun prestaties

Te globaal

Patiëntenfederatie NPCF is gematigd enthousiast. De belangenbehartiger juicht elke vorm van transparantie toe, maar plaatst ook een kanttekening. Zo vraagt directeur Wilna Wind zich af waarom de cijfers zo globaal zijn. De sites geven informatie over ziekenhuizen en revalidatiecentra in het algemeen, maar niet per aandoening.

"Als je iets aan je armen mankeert, wil je specifiek weten welke kliniek veel ervaring heeft met revalidatie na armletsel", zegt Wind. "Dan wil je niet terechtkomen in een kliniek waar veel ervaring is op het gebied van dwarslaesies."

Uiteindelijk hoopt ook de NVZ dat de cijfers specifieker worden, maar op dit moment is dat nog niet mogelijk omdat er geen betrouwbare cijfers per aandoening voorhanden zijn. "De informatie moet wel betrouwbaar zijn, anders kun je het beter weglaten", zegt Van Rooy.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl