ANP
NOS Wielrennen

Brand sterkste op NK wielrennen

Lucinda Brand is voor de tweede keer in haar carrière Nederlands kampioene op de weg geworden. De Rabo-renster, die in 2013 ook al de titel greep, reed vier kilometer voor de finish weg uit een kopgroep van tien vrouwen en kwam alleen over de eindstreep in Emmen.

Amy Pieters legde op 0.18 beslag op de tweede plaats. De renster van Giant was in de sprint Annemiek van Vleuten en Natalie van Gogh te snel af.

De koers over elf ronden van in totaal 144 kilometer door Emmen kende veel strijd. Al spoedig was er een ontsnapping van acht rensters met een voorsprong van maximaal drie minuten, maar met nog 28 kilometer te gaan, werd de groep bijgehaald door het jagende peloton.

Ontsnapping

In de voorlaatste ronde was er een ontsnapping van tien vrouwen, die niet meer zouden worden bijgehaald. Naast de drie medaillewinnaressen ging het om titelverdedigster Iris Slappendel, Demi De Jong, Natalie van Gogh, Chantal Blaak, Riejanne Markus, Lotte van Hoek en Rozanne Slik.

Zij leken uit te gaan maken voor wie de Nederlandse titel zou zijn, maar Brand verraste iedereen door vlak voor het einde uit de groep weg te rijden. "Het was wachten of demarreren", zei de kersverse kampioene na afloop. "Ik koos voor het laatste en toen was het alles of niets. Gelukkig werd het alles."

Brand rijdt naar nationale titel in Emmen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl