Koning Willem-Alexander en premier Rutte in de Ridderzaal
NOS Nieuws

Koning naar elfde Veteranendag in Den Haag

Koning Willem-Alexander is vandaag in Den Haag bij de elfde viering van Veteranendag, waar de maatschappelijke erkenning van veteranen en de waardering voor hun werk centraal staat. Nederland telt ruim 115.000 veteranen die, nu en in het verleden, zijn ingezet in dienst van de vrede.

De dag startte met een ceremonie in de Ridderzaal, waar onder anderen zangeres Ellen ten Damme en operazanger en veteraan Bastiaan Everink optraden voor de koning, premier Rutte, minister Hennis-Plasschaert van Defensie en zo’n 500 genodigden. Premier Rutte hield een toespraak.

Operazanger

Acteur Pierre Bokma vertelde het bijzondere verhaal van Bastiaan Everink, die in 1991 terugkwam van zijn missie in Irak. Hij was 22 jaar, had als marinier veel meegemaakt en besloot het roer om te gooien: hij wilde operazanger worden. Het lukte hem en hij is nu succesvol operazanger bij onder meer de Deutsche Oper Berlin.

Everink wil met zijn gastrol tijdens Veteranendag vooral aandacht vragen voor de veteranen met wie het niet goed gaat na een missie, zoals Marcel, die zijn buddy was in Irak. "De herinneringen zijn soms zwaar. Wat je bij missies ziet en meemaakt moet je de rest van je leven meedragen." Hij heeft nog steeds een band met Marcel, die nu een posttraumatische stressstoornis heeft.

"Wat je bij missies meemaakt moet je de rest van je leven meedragen"

Speciaal voor Veteranendag reisde Everink af naar Mali, waar hij de Nederlandse mariniers bezocht die daar nu een VN-missie uitvoeren. Hij is zeer betrokken bij recente missies en voelt zich met de militairen verbonden. "Vanaf het moment dat ik zelf op missie ben geweest, weet ik wat het betekent om op uitzending te gaan en in zo'n gebied te zitten."

Op verzoek van de commandant in Mali deed hij de militairen die op patrouille gingen zingend uitgeleide, om hen op die manier een behouden terugkomst toe te wensen. Vanaf een verhoging zong hij Toreador uit de opera Carmen.

Bastiaan Everink zingt voor de Nederlandse militairen in Mali

Aansluitend aan de ceremonie in de Ridderzaal krijgen op het Binnenhof enkele tientallen militairen die net terug zijn van hun missie de Herinneringsmedaille Vredesoperaties opgespeld. Zo’n twintig veteranen krijgen het nieuwe draaginsigne Nobelprijs VN-militairen.

Defilé

Vanmiddag neemt koning Willem-Alexander het defilé af op de Kneuterdijk, waaraan zo’n 5000 veteranen en militairen deelnemen, compleet met moderne en historische voertuigen.

Voorafgaand aan het defilé is er een fly-past van diverse helikopters van Defensie en een aantal historische toestellen. Op het Malieveld is een manifestatie met muziek en activiteiten.

NOS Veteranendag, 12.45 – 14.35 uur, NPO 2 en NOS.nl
Een uitgebreide terugblik op Veteranendag is van 18.20 – 18.45 uur te zien op NPO 2 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl