Ritueel bij de boeddhistische tempel in Purmerend
NOS Nieuws

Thaise monnik Purmerend weg na beschuldiging misbruik

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

De boeddhistische tempel in Purmerend stuurt een monnik terug naar Thailand. Aanleiding is de beschuldiging van seksueel misbruik van een 9-jarige jongen. De politie vond geen bewijs dat het misbruik had plaatsgevonden.

De jongen, zoon van een Nederlander en een Thaise die sinds 2011 gescheiden zijn, bracht juli vorig jaar een nacht door in de kamer van de monnik. Zijn moeder had ermee ingestemd dat hij in de tempel bleef, die destijds nog was gevestigd in Landsmeer.

De volgende dag vertelde de jongen dat hij door de man was betast. De vader deed aangifte en de politie begon een grondig onderzoek, waarin de monnik drie dagen werd vastgezet en verhoord.

Gebrek aan bewijs

In januari besloot justitie hem niet te vervolgen vanwege gebrek aan bewijs. De monnik hield vol dat er niets was gebeurd in zijn kamer. Er was geen ondersteunend bewijs te vinden in de vorm van bijvoorbeeld lichamelijk letsel bij de jongen.

Op het moment van die beslissing van justitie was de man terug in Thailand. Maar tot grote verontwaardiging van de Nederlandse vader dook de monnik kort geleden weer op in de tempel Purmerend, waar hij drie maanden zou blijven. De hoofdmonnik zag daar geen bezwaar in, omdat de man was vrijgepleit.

Waarschuwing op Facebook

De vader nam daar geen genoegen mee; hij plaatste een waarschuwing aan andere ouders op de Facebookpagina van de tempel en nam contact op met politie en justitie. Zijn bezwaar is onder meer dat de tempel inmiddels is gevestigd in een park met een speeltuin en een kinderboerderij. “Ik moet in deze zaak het Nederlandse rechtssysteem respecteren: het was het woord van een jongetje tegen dat van een volwassene. Maar ik vind niet dat dat kan betekenen dat hij gewoon weer terugkomt alsof er niets is gebeurd, met alle risico’s van dien.”

Dat de monnik nu toch opnieuw het land moet verlaten, heeft volgens de secretaris van de tempel in Purmerend onder meer te maken met de commotie van de afgelopen tijd over seksueel misbruik in boeddhistische kring. “Formeel mag hij natuurlijk gaan en staan waar hij wil, omdat hij geen verdachte meer is”, zegt secretaris Terry Hoekstra.

“Maar de hoofdmonnik en de voorzitter van een andere Thaise tempel, Buddharama in Waalwijk, hebben er sterk bij ons op aangedrongen toch deze stap te zetten, gelet op alle consternatie rond dit gevoelige onderwerp.” De monnik is inmiddels al weg voor een korte reis en komt verder alleen nog in Nederland om zijn spullen te pakken.

In reactie op het incident heeft de tempel in Purmerend nog eens goed gekeken naar de interne regels. "Kinderen die hier zonder verder toezicht slapen, dat is nooit eerder gebeurd en wordt niet toegestaan”, aldus Hoekstra.

Mettavihari

In mei werd duidelijk dat de Thaise monnik Mettavihari tientallen jaren jongvolwassen mannelijke leerlingen heeft misbruikt. Bij de NOS meldde zich ook een man die zei dat hem hetzelfde met de monnik is overkomen toen hij 12 jaar was. Mettavihari opereerde in de jaren 70 en begin jaren 80 vanuit de tempel in Waalwijk. Nadat hij daar was weggestuurd, zette hij zijn leraarschap in Nederland voort onder de vlag van de stichting Buddhavihara. Deze stichting is eigenaar van de tempel in Purmerend. Mettavihari overleed in 2007.

De huidige bestuursvoorzitter Van Beek van de Waalswijkse tempel bood vrijwel meteen excuses aan voor het wangedrag van Mettavihari en doet sindsdien zijn best slachtoffers te helpen. Zo is hij bezig met het opzetten van een meldpunt voor misbruik in boeddhistische kring.

Heeft u meer informatie over seksueel misbruik in boeddhistische kring? Stuur een e-mail naar Bas.de.Vries@NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl