Het Vaticaan in Rome
NOS Nieuws

Vaticaan tekent eerste verdrag met Palestijnen

Het Vaticaan heeft voor het eerst een verdrag gesloten met de door de kerk erkende staat Palestina. In het verdrag staan afspraken over de activiteiten van de rooms-katholieke kerk in de Palestijnse gebieden.

Aartsbisschop Paul Gallagher, de minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, zegt dat dit verdrag de goede relaties tussen het Vaticaan en de Palestijnen markeert.

Israël

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over het verdrag. Het zegt dat de ondertekening impliceert dat er een officiële Palestijnse staat is. Volgens Israël beschadigt dat het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

De katholieke kerk is het daar niet mee eens. Gallagher zegt juist dat hij hoopt dat het akkoord een stimulans is voor een definitief einde aan het conflict. Hij sprak de wens uit dat er zo snel mogelijk een tweestatenoplossing komt.

Drie jaar geleden werd de Palestijnse staat tot de Algemene Vergadering van de VN toegelaten als waarnemersstaat. Sindsdien sprak het Vaticaan al van de Palestijnse Staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl