NOS Nieuws

Zeker 37 doden bij aanslag op toeristenstrand in Tunesië

Bloedige aanslag in Tunesië

Bij de Tunesische stad Sousse heeft een gewapende man een aanslag gepleegd op het strand bij twee hotels. Er zijn zeker 37 doden en 36 gewonden, meldt het ministerie van Toerisme. De aanslagpleger is in een vuurgevecht met de politie gedood.

De meeste slachtoffers zijn toeristen. De aanslag vond plaats in de populaire badplaats Port el-Kantaoui aan de Middellandse Zee, net ten noorden van Sousse. Volgens de autoriteiten komen de slachtoffers uit zes verschillende landen. Het zou onder anderen gaan om Belgen, Duitsers, Britten, Russen en Tunesiërs.

Volgens ooggetuigen was de aanvaller verkleed als badgast. Hij droeg een zwembroek en had zijn wapen verborgen in een parasol, toen hij het strand opliep. Plotseling opende hij het vuur op de mensen op het strand en vervolgens liep hij schietend langs het zwembad de lobby van hotel RIU Imperial Marhaba binnen.

Foto op Twitter

Volgens ooggetuigen ontstond al op het strand een vuurgevecht tussen de schutter en veiligheidsdiensten van het hotel.

Op een foto die verspreid is op Twitter is een man in een zwembroek te zien die bewegingloos op het strand ligt, met zijn gezicht in het zand.

Rutte: niet zwichten voor angst
Volgens ooggetuigen is er op het strand voor het hotel geschoten

De gedode schutter was een Tunesische student uit de nabijgelegen regio Kairouan. Hij was niet bekend bij de autoriteiten.

Tweede verdachte?

Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken sprak ook over een tweede aanvaller die zou zijn aangehouden, maar de rol van deze verdachte is onduidelijk.

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat de veiligheidsdiensten op het strand een explosief onschadelijk hebben gemaakt.

Zes Nederlanders

Reisorganisatie TUI zegt dat in het vijfsterrenhotel RIU Imperial Marhaba zes Nederlanders verblijven. Zij zijn ongedeerd en worden morgen opgehaald met een vliegtuig.

Een vliegtuig van Jetair dat onderweg was naar Tunesië is boven de Middellandse Zee teruggekeerd naar Europa, zegt een woordvoerder van TUI. Jetair is een Belgische dochtermaatschappij van TUI. Het vliegtuig landde aan het eind van de middag in Brussel.

Tunesië is in de hoogste staat van paraatheid sinds de aanslag van drie maanden geleden op het Bardo museum in de hoofdstad Tunis. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl