NOS Nieuws

Terreuraanslag op fabriek in Frankrijk

  • AFP
    Politie en brandweer bij de fabriek in Lyon
  • AFP
    Veel politie bij de fabriek in Lyon
  • AFP
    Veel politie bij de fabriek in Lyon
  • Le Dauphine

In de buurt van de Franse stad Lyon is een fabriek het doelwit geworden van een terroristische aanslag, die de handtekening van IS draagt. President Hollande meldt dat er een dode is gevallen: er is een man onthoofd. Verder zei Hollande op een persconferentie in Brussel dat er twee mensen gewond zijn geraakt.

Een van de daders is aangehouden: Yassine Salhi uit Saint-Priest, een voorstad van Lyon. Hij was volgens minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken bekend bij de veiligheidsdiensten, omdat hij banden had met een salafistische beweging. Hij had geen strafblad en voor zover bekend is hij niet in Syrië of Irak geweest. Hij is tussen 2006 en 2008 in de gaten gehouden, maar daarna niet meer.

Ook de vrouw van Yassine Salhi is volgens Franse media aangehouden, evenals een derde persoon die de politie in de woning van de hoofdverdachte aantrof.

Over mogelijke medeplichtigen bestaat veel onduidelijkheid. Er zijn berichten dat een verdachte is gedood, maar er zijn ook berichten over meer arrestaties. Zo zou er iemand zijn aangehouden die eerder in de ochtend rondreed in de buurt van de fabriek in Saint-Quentin-Fallavier. Hij werd volgens de krant Le Dauphiné Libéré aangehouden in zijn huis in hetzelfde dorp.

Dode en gewonden bij aanslag Frankrijk

Explosieve stoffen

Vanochtend iets voor 10.00 uur reed een bestelauto met twee inzittenden het fabrieksterrein op. Ze lieten er gasflessen ontploffen; de explosies waren in de wijde omgeving te horen. Ook ontstond er brand. Het lijkt erop dat de daders probeerden om met de auto grote tanks met explosieve stoffen te raken.

Aanvankelijk werd gemeld dat de auto door een afzetting was gereden, maar later zeiden de lokale autoriteiten dat de auto toestemming had om het fabrieksterrein binnen te rijden. Mogelijk was het een bedrijfsauto van een leverancier of onderaannemer.

Na de aanslag werd buiten de fabriek het onthoofde lichaam gevonden, met daarbij twee vlaggen met Arabische teksten. Het hoofd was volgens mediaberichten vastgemaakt aan een hek, enkele tientallen meters van het lichaam, en was ook voorzien van Arabische teksten. Het slachtoffer zou een medewerker van een transportbedrijf zijn geweest, die bij de fabriek spullen had afgeleverd.

Volgens Hollande blijkt uit de Arabische teksten dat het om een terroristische aanslag gaat.

President Hollande over veiligheidsmaatregelen

Chemisch bedrijf

De aanslag werd gepleegd in een fabriek van het Amerikaanse chemische bedrijf Air Products, dat ook vestigingen in Nederland heeft: in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en de Rotterdamse haven. In de vestiging bij Lyon, in het dorp Saint-Quentin-Fallavier, wordt onder meer waterstof geproduceerd, een hoog explosief gas.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, ging meteen naar de fabriek. Tegen 12.00 uur was hij daar. President Hollande heeft de EU-top in Brussel voortijdig verlaten; vlak voor zijn terugkeer naar Frankrijk gaf hij een persconferentie. Om 15.00 uur is er een speciaal veiligheidsberaad in het Élysée, het presidentieel paleis.

Premier Valls heeft opdracht gegeven tot extra veiligheidsmaatregelen. Zo is de beveiliging op gevoelige locaties opgeschroefd. Volgens de Franse anti-terreurdienst is de aanslag gepleegd door een terroristische groep.

Dreigingsniveau

In Nederland heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid op de aanslag gereageerd. Hij zegt dat er vooralsnog geen reden is om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl