Schoorstenen van een kolencentrale op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam
NOS Nieuws

'Sluit alle kolencentrales in Nederland'

Wil Nederland een grote bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem, dan moeten alle kolencentrales in Nederland de deuren sluiten. Dat is een voorstel van Arnoud Kamerbeek, de topman van het Zeeuwse energiebedrijf Delta.

"We kunnen morgen alle kolencentrales sluiten zonder de elektriciteitsvoorziening in gevaar te brengen", zei Kamerbeek bij een energiecongres vandaag. De centrales sluiten is volgens de topman de goedkoopste oplossing om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Urgenda

Hij reageert daarmee op de Urgenda-zaak van gisteren. De rechter besloot dat de Staat de uitstoot van CO2 voor 2020 met 25 procent moet verminderen.

Overstap van kolen naar gas zorgt voor 24 procent CO2-reductie in 2020.

Arnoud Kamerbeek, Delta-topman

De enige kolencentrale van Delta wordt eind dit jaar gesloten. Dat is niet alleen omdat Delta 'kolenvrij' wil worden, maar ook als gevolg van het Energieakkoord. Daarin stond dat centrales uit de jaren 80 dicht moesten. Later besloot minister Kamp dat ze toch open mogen blijven, mits ze aan strengere eisen voldoen.

Gloednieuwe centrales

Terwijl Delta zijn kolencentrale sluit, bouwen andere juist bij. En dus is de kans klein dat andere energiebedrijven het voorstel van Kamerbeek zullen opvolgen. Sinds een jaar draait de gloednieuwe centrale van RWE/Essent in de Eemshaven. En ook Eon en GDF Suez hebben net centrales laten bouwen op de Maasvlakte.

Stroom opwekken met kolen is namelijk een stuk goedkoper dan bij andere brandstoffen. Mede daardoor valt de energierekening dit jaar twintig procent lager uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl