Russisch gasveld Novy Urengoy in West-Siberië
NOS Nieuws

VVD en PvdA botsen over gas 'autoritair' Rusland

De coalitie verschilt van mening over de aankoop van gas uit Rusland. De PvdA voelt er weinig voor om zaken te doen met "zo'n autoritair land als Rusland", terwijl de VVD spreekt van "een logische optie".

De discussie over Russisch gas is actueel door het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Volgens minister Kamp van Economische Zaken hoort de import van Russisch gas tot de mogelijkheden, als Nederland in de toekomst een tekort heeft. Het importeren van gas uit Noorwegen kan volgens de minister niet en aan vloeibaar gas kleven veel nadelen.

Krim en Oekraïne

Op het buitenlandbeleid van de Russische president Poetin is stevige kritiek, vanwege de annexatie van de Krim en de inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne. De Europese Unie heeft vanwege Poetins agressieve beleid de economische sancties onlangs verlengd.

PvdA-Kamerlid Servaes benadrukt dat Nederland politiek steeds minder afhankelijk wil zijn van Rusland. "Je moet bereid zijn keuzes te maken die misschien wel pijn doen", aldus de PvdA'er. "Dat is misschien niet leuk. Maar als je als Europa positie wil kiezen tegen zo'n autoritair land als Rusland, gaat het om meer dan handelsvoordelen."

Warm douchen en warm eten

De VVD is het daar niet mee eens en denkt dat buitenlandse politiek en handelsbelangen van elkaar te scheiden zijn. VVD-Kamerlid Bosman wijst erop dat Nederland tijdens de Koude Oorlog ook gas uit Rusland haalde. Nederlanders willen geen schaliegas, geen Gronings gas, geen windmolens en geen kernenergie, benadrukt de VVD'er. "Mensen in Nederland willen graag warm douchen en warm eten. Dan zal het gas ergens vandaan moeten komen."

Ook de oppositie denkt verschillend over de mogelijkheid om Russisch gas te importeren. D66-Kamerlid Sjoerdsma zegt dat Nederland niet afhankelijk moet zijn "van de grillen van Poetin". "Daar moet je serieus voor oppassen", zegt hij. CDA-Kamerlid Knops denkt dat Russisch gas voor de korte termijn een optie is, maar niet voor de lange termijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl