De Sudanese president Bashir na terugkomst in Khartoem
NOS Nieuws

Regering Zuid-Afrika mogelijk aangeklaagd om vlucht Bashir

De regering van Zuid-Afrika hangt mogelijk een rechtszaak boven het hoofd vanwege de zaak-Bashir. Een hof in Pretoria uitte zich vandaag uiterst kritisch over het feit dat de Sudanese president Bashir deze maand het land kon verlaten terwijl een rechter had bepaald dat hij voorlopig in Zuid-Afrika moest blijven.

Het hof in Pretoria deed vandaag een oproep aan de openbaar aanklager om vervolging van de regering van president Zuma te overwegen. Bashir, die in de Johannesburg was voor een top van de Afrikaanse Unie, was niet onschendbaar en een arrestatie was daarom mogelijk geweest, oordeelde het hof.

Bashir wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag verdacht van oorlogsmisdaden in de regio Darfur. In het verleden is tot twee keer toe een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Zuid-Afrika is verplicht daaraan gehoor te geven omdat het zich bij het Strafhof heeft aangesloten.

Passagierslijst

Bashir vertrok op maandag 15 juni uit Zuid-Afrika. Een dag daarvoor had een Zuid-Afrikaanse rechter bepaald dat de Sudanese president het land niet mocht verlaten, in elk geval niet tot de rechter had besloten over zijn arrestatie. Bashir wachtte de uitspraak van de rechter niet af en stapte op het vliegtuig.

De Zuid-Afrikaanse regering zei daarover dat Bashir niet op de passagierslijst had gestaan. Maar bronnen binnen de regering verklaarden dat er afspraken waren tussen de regering en Bashir. De Sudanese president zou beschermd worden, ook als daarmee gerechtelijke uitspraken zouden worden genegeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl