Big data
NOS Nieuws

Nieuw samenwerkingsverband wil meer doen met big data

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

"Stel: je bent ernstig ziek. De oorzaak is onduidelijk. Dan kan de Watson-computer, een supercomputer van IBM, door middel van alle beschikbare data achterhalen wat er precies aan de hand is en een aantal suggesties doen." Zo illustreert Marc Salomon, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, de betekenis van big data.

Big data is een abstract begrip. Het omvat ook nogal wat. Want in principe valt alle kennis ter wereld onder big data; grote hoeveelheden gegevens die worden samengebracht. De informatie uit zulke gegevensbestanden kan worden gebruikt om iets op te lossen. Daardoor is het ook heel belangrijk, zegt Salomon.

Steeds meer bedrijven gebruiken deze grote hoeveelheden informatie. Zo maken KLM en Booking.com gebruik van big data voor het berekenen van de boekingsprijs, zegt Salomon. Een andere gebruiker van big data is Facebook, dat van heel veel gebruikers een uitgebreid profiel heeft en die informatie — anoniem — verkoopt aan adverteerders. Big data heeft daarmee direct invloed op het leven van mensen.

KLM benadrukt daarbij dat er bij het boekingsproces niet gebruik wordt gemaakt van big data. "Dit gebeurt op basis van vraag en aanbod op routes en vluchten en niet op basis van klant-informatie."

Samenwerkingsverband

Marc Salomon is één van de initiatiefnemers van de Big Data Alliance, een nieuw samenwerkingsverband dat onder meer universiteiten, hogescholen en bedrijfsleven samen moet brengen. Met als doel om alle kennis die over big data in Nederland beschikbaar is meer samen te brengen. Want dat gebeurt te weinig, zegt Solomon.

Het is de bedoeling dat de komende jaren op universiteiten meer aandacht wordt besteed aan big data. Met als uiteindelijke doel: leidend te worden in de wereld van big data. Hij hoopt dat doel in 3 tot 5 jaar te verwezenlijken.

Meer transparantie nodig

Een essentieel onderdeel van big data, is informatie van gebruikers. Dat raakt direct ook aan hun privacy. Voorbeeld: om een medische diagnose te stellen is informatie nodig over de patiënt, maar er wordt ook gebruik gemaakt van gegevens van andere patiënten die eerder zijn behandeld.

Volgens Salomon is het niet erg dat die gegevens gebruikt worden, wel moet het allemaal transparanter worden. Gebruikers moeten meer uitleg krijgen. Als voorbeeld noemt Salomon de DataWijzer, een project van de Nationale Denktank waarin aan de hand van pictogrammen wordt uitgelegd wat er met data gebeurt.

Daarnaast moet er in opleidingen meer aandacht komen voor de impact van big data op de maatschappij en dus op de privacy van mensen. "Ik vind dat studenten die bijvoorbeeld informatica studeren niet alleen moeten weten of het technisch kan, maar ook of de maatschappij er wel mee akkoord gaat. De studenten zouden om dit te leren lessen recht en ethiek moeten krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl