NOS Nieuws

In 1,5 minuut: waar gaat het om in Brussel vanavond?

Griekenland leende in totaal 358 miljard euro

Met enige vertraging zijn de ministers van Financiën van de negentien eurolanden om 19.30 uur bij elkaar gekomen in Brussel voor een vergadering van de Eurogroep.

Tijdens het extra overleg - het derde in een week - buigen de ministers zich over de lijst met Griekse voorstellen voor bezuinigingen en hervormingen. Premier Tsipras is onder meer bereid om de btw en de pensioenleeftijd te verhogen in ruil voor de laatste 7,2 miljard euro aan noodsteun.

De voorstellen zijn gisteren doorgerekend. De grote vraag is of de geldschieters (naast de eurolanden ook het IMF) de voorstellen voldoende vinden om de nieuwe leningen aan Griekenland te verschaffen.

Grexit

Het land moet het geld voor 30 juni hebben, anders dreigt een faillissement. Dat zou het vertrek van de Grieken uit de eurozone, de Grexit, vrijwel onvermijdelijk maken.

Tsipras zei bij vertrek uit Athene naar Brussel dat de schuldeisers sommige van zijn voorstellen nog niet hebben geaccepteerd. Met name het IMF zou stevigere maatregelen eisen.

Volgens EU-correspondent Arjan Noorlander wijst dat op moeizame onderhandelingen. "Hoe het afloopt weet niemand, maar het wordt een lange dag en waarschijnlijk nacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl