Vluchtelingen gaan de laadruimte binnen van een vrachtwagen die op weg is naar de veerboot
NOS Nieuws

Britten bereid om meer te investeren in grens Calais

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Door correspondent Tim de Wit

Premier Cameron is bereid om meer te doen om het vluchtelingenprobleem in Calais aan te pakken. Dat zei hij vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het Lagerhuis. De Britse premier noemt de chaos van gisteren onacceptabel en wil de grenscontroles in Calais met Britse steun nog verder verscherpen.

Daarmee probeert Cameron vooral ook de kou uit de lucht te nemen die is ontstaan tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Calais verwijten de bestuurders de Britten dat ze veel te weinig doen om de crisis te bezweren, terwijl veel Conservatieve Britse parlementsleden de Fransen beschuldigen de oorzaak te zijn van het probleem.

Cameron: we voeren inspanningen op

Bottelnek

De Britten staken vorig jaar al 12 miljoen pond (zo’n 15 miljoen euro) in Calais om de hekken rond de grenscontroles te verstevigen en de controles te verbeteren, maar het heeft er allerminst voor gezorgd dat de situatie onder controle is. "We zullen meer doen als daar om gevraagd wordt. Het heeft geen zin om met de vinger naar elkaar te wijzen", zei Cameron.

Maar dat gebeurt wel. Het conservatieve parlementslid Damien Collins was woest over de staking van het veerbootpersoneel gisteren in Calais, de oorzaak van de ontstane chaos. "Het is beschamend hoe de Fransen totaal de controle over de situatie zijn verloren. De reden dat Calais zo’n bottleneck is geworden is omdat de Fransen de illegale immigranten probleemloos door Frankrijk laten reizen. Ze zouden al veel eerder actie moeten ondernemen en het niet allemaal laten ophopen bij Calais", zegt Collins.

Laks

Maar in Calais zijn ze juist woest op de Britten. Het Verenigd Koninkrijk zou het veel onaantrekkelijker voor immigranten moeten maken. Nu leggen ze hun leven in de waagschaal om Het Kanaal over te steken. "De Britse politiek laat zien dat ze de vluchtelingen in Calais minachten. Dat is een grote politieke fout", zei de loco-burgemeester van Calais; Philippe Mignonet.

Ook Britse vrachtwagenchauffeurs verwijten hun eigen regering veel te laks op te treden. "De Britten blijven hun ogen sluiten voor de problemen. De Britse douane in Dover heeft veel te weinig middelen om goed te controleren. Ik denk dat in Dover maar 1 op de 20 vrachtwagens gecontroleerd wordt. Dan kun je niet alles op de Fransen afschuiven", zegt chauffeur Vince Steptoe.

Morgen praten de Europese leiders tijdens de EU-top verder over dit onderwerp. Premier Cameron wil voorkomen dat er met de Fransen een conflict ontstaat. Hij weet dat hij in Calais moet blijven samenwerken met Frankrijk om het vluchtelingenprobleem aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl