De Griekse premier Tsipras met voorzitter Juncker van de Europese Commissie
NOS Nieuws

Griekse premier in 'moeizaam overleg' met geldschieters

In Brussel is de Griekse premier Tsipras druk in overleg met de drie partijen die het land overeind houden: het IMF, de ECB en de Europese Commissie. De meeste deelnemers aan de gesprekken houden de kaken stijf op elkaar, maar het heeft er alle schijn van dat het overleg vrij moeizaam gaat, zegt correspondent Gwen ter Horst vanuit Brussel.

Tsipras kwam aan het begin van de middag aan in Brussel en haalde kort voor vertrek uit Athene nog een keer fel uit naar de geldschieters. Volgens de Griekse premier wordt zijn land niet op dezelfde manier behandeld als andere landen in crisis, zoals eerder Portugal en Ierland. Alternatieve voorstellen van Athene die zouden leiden tot dezelfde effecten zouden worden afgewezen door "bepaalde instituties".

'Door de mangel'

Ter Horst vermoedt dat Tsipras vooral doelt op de rol van het IMF, dat behoorlijk kritisch is. Maar de reactie van Tsipras is ook bedoeld voor het thuisfront: "Om te laten zien dat hij hier in Brussel flink door de mangel wordt gehaald."

Correspondent Conny Keessen beaamt dat: "Hij wil niet overkomen als iemand waar overheen wordt gelopen." Keessen benadrukt dat Tsipras rekening moet houden met de sentimenten in eigen land, inclusief binnen zijn eigen Syriza-partij.

"Het wordt moeilijk voor hem om te verkopen dat pensioenen en lonen in de publieke sector worden gekort", zegt Keessen. "Er zijn al parlementariërs van zijn eigen partijen die zeggen: hier gaan we niet mee instemmen. De vraag is hoever Tsipras kan gaan."

Pijnlijke maatregelen

Feit is dat het IMF, de ECB en de Europese Commissie het recentste voorstel van Griekenland hebben beantwoord met tegenvoorstellen. Er wordt met name gesproken over sleutelen aan de belastingen voor het bedrijfsleven, het pensioenstelsel en de btw.

De gesprekken zouden moeizaam gaan, ook omdat voor Athene steeds duidelijk wordt hoe pijnlijk de maatregelen zullen uitpakken, zegt Ter Horst. "Bijvoorbeeld het verhogen van de btw. Zo'n verhoging treft de armen natuurlijk veel harder dan de rijken. Dat soort effecten wordt steeds duidelijker."

De geldschieters willen keiharde toezeggen over termijnen: "Wanneer gaat welke maatregel in, wanneer levert het wat op? Dat moet duidelijk worden voordat de handtekeningen eronder gaan en het geld wordt uitgekeerd. Het kan hier nog uren duren", aldus Ter Horst.

Harde lijn

Ook in internationale en Griekse media wordt volop bericht over de aanpassingen die de kredietverleners zouden eisen aan het Griekse plan. Met name het IMF zou een harde lijn voorstaan, bijvoorbeeld ten aanzien van het pensioenstelsel. Het IMF wil naar verluidt nog hogere pensioenpremies en een snellere afschaffing van vroegpensioen. Ook zouden de geldschieters bezwaar maken tegen de btw-voordelen die Griekse eilanden nu krijgen.

Het overleg van Tsipras in Brussel wordt gevolgd door een bijeenkomst van de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden. Die staat gepland voor 19.00 uur vanavond, maar er wordt rekening mee gehouden dat het nachtwerk wordt. Premier Rutte sloot eerder vandaag zelfs niet uit dat de Eurogroep pas morgenochtend bijeenkomt.

Instemming Grieks parlement

De urgentie is hoog. Griekenland moet uiterlijk dinsdag 1,6 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Zonder een akkoord kan Athene niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Als er een akkoord komt kan Griekenland rekenen op 7,2 miljard euro extra noodsteun. Dat geld komt uit een bestaand pakket van in totaal 245 miljard euro.

Overigens moet ook het Griekse parlement nog instemmen met een akkoord. Daarvoor zal een 'noodprocedure' worden gevolgd, omdat de tijd dringt. Ook sommige nationale parlementen van eurolanden moeten een overeenkomst eerst nog goedkeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl