Het grootste schilderij in de Oranjezaal verwijst naar stadhouder Frederik Hendrik als overwinnaar
NOS Nieuws

Oranjezaal open voor maximaal 30.000 mensen

Maximaal 30.000 mensen kunnen de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch bezichtigen. De bijzondere zaal is dit najaar twee maanden open voor publiek. Onder leiding van een gids kunnen groepen van 25 mensen gratis de centrale ontvangstruimte in het toekomstige woon- en werkpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin bezoeken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken denkt dat er in totaal voor ongeveer 25.000 tot 30.000 mensen plek is, waarschijnlijk lang niet genoeg om alle geïnteresseerden een rondleiding te kunnen geven.

De Bond van Oranjeverenigingen vindt het bijzonder dat de zaal wordt opengesteld voor het publiek. "Ik denk dat veel mensen wel een kijkje willen nemen in de Oranjezaal. De rondleidingen zijn vast snel volgeboekt", zegt de voorzitter van de bond, Jean Paul Gebben. In augustus volgt er meer informatie voor geïnteresseerden, het aanmelden moet in ieder geval via internet.

  • Staat der Nederlanden/Koninklijke Verzamelingen
    Het grootste schilderij uit de Oranjezaal geschilderd door Jacob Jordaens
  • Staat der Nederlanden/Koninklijke Verzamelingen
    Geschilderd door Gerard van Honthorst
  • Staat der Nederlanden/Koninklijke Verzamelingen
    Geschilderd door Gerard van Honthorst

Kamerleden hebben gevraagd om openstelling van het hele paleis. Er is gekozen voor een tijdelijke openstelling van de centrale zaal van het Paleis, die prinses Amalia van Solms in de 17e eeuw als eerbetoon aan haar man stadhouder Frederik Hendrik liet bouwen.

Renovatie

Omdat de renovatie van Paleis Huis ten Bosch nog niet is begonnen, maar het asbest in het najaar wel al is verwijderd, is er voor het publiek twee maanden de tijd om de Oranjezaal te bekijken. Daarna gaat de verbouwing van het paleis van start.

Afgelopen week werd duidelijk dat die verbouwing 59 miljoen euro gaat kosten, beduidend meer dan de 35 miljoen euro die eerder werd begroot. De kosten lopen op doordat er meer asbest in het paleis is aangetroffen en het dak, de schoorstenen en de bordestrap in een slechtere staat zijn dan eerder werd gedacht.

Restauratie

De Oranjezaal is tussen 1998 en 2001 gerestaureerd. Voor Nederlandse kunsthistorici bevat de Oranjezaal een schat aan informatie. Volgens de projectleider Rudi Ekkart van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie is de Oranjezaal "een uniek ensemble uit de 17e eeuw met grote doeken die één geheel vormen".

De deskundigen hebben per schilderij bekeken hoe het is gemaakt en wat er de afgelopen jaren al eerder was gerestaureerd. Zo bleek dat er onder het zelfportret van Amalia van Solms nog een ander schilderij verborgen zat. Alle informatie over de schilderijen in de Oranjezaal is samengevoegd in een digitale catalogus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl