De Hoogovens van staalproducent Tata Steel gezien vanaf de Noordzee
NOS Nieuws

Hoe krijgen we uitstoot van broeikasgas CO2 op juiste niveau?

Nederland doet te weinig om klimaatverandering tegen te gaan, oordeelde de rechter in Den Haag vandaag in een rechtszaak die klimaatorganisatie Urgenda tegen de Staat had aangespannen. Maar hoe kan de overheid ervoor zorgen dat in 2020 de uitstoot van CO2 wel op het gewenste niveau ligt?

Volgens Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering aan de Wageningen University en voorzitter van Urgenda, haalt Nederland op dit moment een reductie van 16 tot 17 procent in 2020. Dat betekent dat er nog minimaal 8 procent bij moet komen.

Vellinga denkt dat de overheid zich zal moeten focussen op vijf punten om het quotum alsnog te halen. Hij adviseert om huizen klimaatneutraler te maken, meer windenergie te winnen op zee, de aanleg van zonneparken ruimhartiger te ondersteunen, de industrie aan te zetten tot energiebesparing en ook bedrijven meer energiebelasting te laten betalen, in plaats van alleen burgers.

Op dat laatste punt is de hoogleraar het meest kritisch. Vellinga noemt het "een onrecht dat in het systeem is geslopen om bedrijven naar Nederland te trekken". "Bedrijven moeten gaan bijdragen aan de nationale energierekening."

'Focus op Energieakkoord'

De punten die Vellinga aandraagt zijn op korte termijn te ingrijpend en te duur, vindt het Planbureau voor de Leefomgeving. Medewerker Pieter Boot denkt dat het raadzamer is om op bestaande punten uit het energieakkoord te focussen, zoals fiscale maatregelen voor auto's, het zuiniger maken van huurwoningen en investeren in de glastuinbouw.

Bovendien, zegt Boot, is het opwekken van windenergie op zee niet een punt dat meetelt voor de energiedoelstelling.

Boot: "Op die manier is alleen de overheid verantwoordelijk en is er geen inmenging van externe partijen, zoals energiebedrijven. Zo kan met kleine stapjes alsnog het gewenste resultaat behaald worden."

Verslaggever Henrik Willem Hofs over het terugdringen van de uitstoot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl