Bij TNT wordt volgende week opnieuw gestaakt. Deze week hebben postbodes en postsorteerders het werk al sinds woensdag neergelegd uit protest tegen het aantal mensen dat TNT gedwongen wil ontslaan.

De werkonderbreking van volgende week begint dinsdagavond en zal een etmaal duren. De staking valt samen met een debat in de Tweede Kamer over de liberalisering van de postmarkt.

Abvakabo FNV wil dan druk uitoefenen op de politiek, omdat de liberalisering is doorgevoerd ondanks protesten van de vakbond en TNT.

Aanbod

Afgelopen dinsdag bood TNT aan om het aantal gedwongen ontslagen van ruim 3000 met 300 te verminderen. In ruil daarvoor zouden werknemers wel salaris moeten inleveren. Hier gingen alleen de leden van vakbond BVPP mee akkoord, die van FNV en CNV niet.

Volgens TNT is de reorganisatie waarbij ongeveer 11.000 medewerkers worden ontslagen nodig, omdat er minder post is.

Ook heeft het bedrijf de laatste jaren te maken met steeds meer concurrentie van bedrijven als Sandd en Selekt Mail. Die bedrijven betalen hun personeel per poststuk en daardoor minder dan TNT.

Dwingen

Het vorige kabinet wilde de postbedrijven dwingen hun freelance postbestellers per 1 januari 2011 in dienst te nemen als de bonden en postbedrijven niet snel een cao afsluiten. Die onderhandelingen liepen stuk.

Intussen doet Ruud Vreeman op verzoek van het kabinet onderzoek naar de problemen op de postmarkt.

STER reclame