NOS
NOS Nieuws

Politie wil Tour-peloton stilleggen

De politiebonden gaan actievoeren tijdens de Tour de France. Op zondag 5 juli wordt op de Erasmusbrug in Rotterdam de reclamekaravaan staande gehouden voor een verkeerscontrole. Die controle stopt pas als in de live-uitzendingen op radio en televisie duidelijk is dat de renners van de Tour de France stilstaan en dat dit komt door de cao-actie van de politie. Dat hebben de politiebonden aangekondigd in een brief aan minister Van der Steur.

De bonden voeren al vijftien weken actie voor een goede cao, maar tot nu toe zonder resultaat. Met deze actie willen de bonden duidelijk maken dat het hun ernst is.

De politie komt met acties tijdens de Tour de France

Actievoerende politiemensen, herkenbaar in actie-hesjes, zullen politiewagens op de brug posteren. Op het water varen politieboten. Een grote groep politiemensen staat klaar om de verkeerscontrole uit te voeren.

Omleggen van het parcours zal niet helpen, zeggen de bonden. De actie wordt dan op een ander moment of op een andere plaats gehouden. Wel wijzen ze de minister erop dat de hij naar de rechter kan om te proberen de actie te laten verbieden.

Spijtig dat de vakbonden dit evenement, waar alle wielerfans naar uitkijken, aangrijpen voor cao-acties

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie

Van der Steur vindt het spijtig dat de vakbonden dit evenement, "waar alle wielerfans naar uitkijken", aangrijpen voor acties. Hij zegt dat hij zal kijken of de openbare orde en de veiligheid in het geding komen en zo nodig juridische stappen zal nemen.

De minister wijst er nu op dat de deur naar onderhandelingen altijd open staat. "Mijn oproep is en blijft aan de bonden: kom weer aan tafel, daar kunnen we voor alle politiemedewerkers een rechtvaardige cao afsluiten."

Van Zanen en Aboutaleb

De burgemeester van Utrecht zegt het zeer te betreuren als de vakbonden de Tour in Nederland aangrijpen voor cao-acties. "Uiteraard heeft iedereen het recht om actie te voeren. Ik ga er daarbij wel vanuit dat de start van de Tour de France in Utrecht en de tweede etappe van Utrecht naar Zeeland ongestoord en veilig verlopen."

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam laat via een woordvoerder weten de acties ook te betreuren. "Ik vind het onbegrijpelijk dat dit evenement, waar zoveel wielerliefhebbers naar uitkijken, wordt aangegrepen om actie te voeren."

De burgemeester heeft sympathie voor politiemensen die voor een betere cao opkomen, maar vindt niet dat ze hun doel op deze manier moeten proberen te bereiken. Hij hoopt dat de bonden van hun plannen terugkomen.

De overheid en de directie van de Tour gaan overleggen over de stappen die ze kunnen nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl