Frank Rijkaard spuugt in het haar van Rudi Völler
NOS Voetbal

25 jaar geleden: 'Lama' Rijkaard spuugt naar Völler

In 1996 zaten ze samen gebroederlijk aan tafel: Frank Rijkaard en Rudi Völler. Ze acteerden voor een reclamespotje van Echte Boter. 'Met Echte Boter krijg je ze weer aan tafel', was de slogan.

Wie dat zes jaar daarvoor had gezegd, zou voor gek zijn verklaard. Op 24 juni 1990, vandaag precies 25 jaar geleden, kreeg Rijkaard tijdens West-Duitsland - Nederland, in de achtste finales van het WK in Italië, het aan de stok met Völler. Het leek niet meer goed te komen tussen de twee.

Frank Rijkaard en Rudi Völler maken in 1996 het reclamespotje voor Echte Boter

Eerst geel

In de 20ste minuut maakte de Nederlander van AC Milan een harde overtreding op de Duitser. Rijkaard kreeg daarvoor geel en bij het weglopen spuugde hij Völler in zijn haar. De Duitser ging verhaal halen bij de scheidsrechter, maar kreeg ook een gele kaart wegens gemopper op de leidsman.

Een minuut later ging het weer mis tussen de twee. Na een opstootje bij het doel kreeg Völler direct rood, terwijl er niet heel veel gebeurde. Maar ook Rijkaard kon vertrekken. Hij liep achter Völler aan en spuugde hem opnieuw in zijn nek. De 'Lama' was geboren.

West-Duitsland won de wedstrijd met 2-1 van Oranje. Maar daar bleef het niet bij. De Duitsers kroonden zich tot wereldkampioen. In de finale werd Argentinië met 1-0 verslagen. Duitsland maakte het enige doelpunt uit een penalty, gekregen na een schwalbe van ... Rudi Völler.

24 juni 1990: Rijkaard spuugt twee keer naar Völler

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl