NOS Nieuws

Wachtlijsten in psychische jeugdzorg

Kinderen die psychische hulp nodig hebben, moeten daar in sommige gemeenten te lang op wachten. Dat blijkt uit onderzoek onder 27 zorginstellingen van brancheorganisatie GGZ Nederland.

Volgens een derde van de jeugdzorginstellingen zijn er wachtlijsten voor een eerste gesprek met een wijkteam van de gemeente. En de helft ervaart ook problemen nadat cliënten naar de geestelijke gezondheidszorg zijn doorverwezen.

De problemen worden veroorzaakt door de overheveling van de jeugdzorg van het Rijk naar gemeenten, in combinatie met bezuinigingen. "De wachtlijsten groeien en groeien", zegt kinderombudsman Marc Dullaert in het AD. Volgens hem krijgen jongeren niet de zorg die ze nodig hebben.

Opnamestops

De instellingen verwachten voorlopig geen verbetering, integendeel. Tweederde rekent ook op wachtlijsten in de tweede helft van dit jaar. Zij verwachten dat de vraag groter is dan de door de gemeente ingekochte hoeveelheid zorg.

Als er niets verandert, moeten sommige gemeenten nog langere wachtlijsten hanteren of zelfs opnamestops invoeren. Dat gaat ten koste van cliënten, schrijft GGZ Nederland.

Onvoldoende kennis

De problemen worden vooral veroorzaakt doordat wijkteams onvoldoende kennis hebben van de psychische jeugdzorg, constateren de zorginstellingen. Daarom pleit GGZ Nederland ervoor dat zorgaanbieders actiever betrokken worden bij de wijkteams.

Verder zijn er veel administratieve problemen sinds de overheveling. Tweederde van de zorginstellingen wordt bijvoorbeeld veel te laat uitbetaald doordat elke gemeenten weer andere eisen hanteert bij facturatie. GGZ Nederland pleit daarom voor uniformering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl