Windmolens bij Medemblik
NOS Nieuws

'Drastische maatregelen maken halvering gasgebruik mogelijk'

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

Het gebruik van gas uit Groningen kan met de juiste maatregelen fors worden teruggedrongen. Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft in opdracht van Greenpeace berekend dat we nog voor 2020 jaarlijks tussen 11 en 16 miljard kuub aardgas kunnen besparen. Dat is bijna de helft van de totale hoeveelheid gas die ieder jaar in Groningen naar boven komt.

De vermindering van het gasgebruik kan alleen met drastische maatregelen, zeggen de onderzoekers. Zo zouden mensen die verhuizen worden verplicht om hun nieuwe huis te isoleren. Daarvoor komt dan wel subsidie beschikbaar. Ook zouden bedrijven meer moeten betalen voor energie uit gas en zou de tuinbouwsector helemaal moeten overgaan tot het gebruik van restwarmte.

Volgens Greenpeace kan Nederland de Groningers verder te hulp schieten door afscheid te nemen van cv-ketels en door meer zonne- en windenergie te gebruiken. De milieuorganisatie is de opdrachtgever van het ECN-onderzoek, dat vanmiddag wordt gepresenteerd.

Doelen Energieakkoord

Energiedeskundige Henri Bontenbal verwacht dat de voorstellen op weerstand zullen stuiten. "Verplichting van maatregelen ligt politiek lastig. Toch zullen er meer verplichtende maatregelen moeten komen als we de doelen van het Energieakkoord willen realiseren", zegt hij.

In 2013 spraken kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties af dat in 2020 14 procent van het totale energieverbruik uit 'hernieuwbare bronnen' moet komen. In 2023 moet dat aandeel zijn gegroeid tot 16 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl