ANP
NOS Nieuws

'Nederland wil VN-tribunaal voor berechting verdachten MH17'

Nederland vindt een VN-tribunaal de beste optie om verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 te berechten. Dat meldt het Britse persbureau Reuters op basis van twee anonieme bronnen. Over zo'n tribunaal zou nu met alle betrokken landen worden gesproken.

Volgens het persbureau hoopt de Nederlandse regering op steun van bondgenoten om Rusland onder druk te zetten om mee te werken aan zo'n tribunaal. Andere juridische opties worden ook nog bekeken, maar een tribunaal is volgens een van Reuters' bronnen de beste optie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet bevestigen dat Nederland een internationaal tribunaal de belangrijkste optie vindt. Een woordvoerder zegt in een reactie dat de VN-Veiligheidsraad vorig jaar een resolutie heeft aangenomen waarin wordt geëist dat de daders van het neerhalen van MH17 worden vervolgd. De landen van het Joint Investigation Team bekijken voorafgaand aan de afronding van diverse onderzoeken de beste opties voor vervolging, stelt het ministerie.

Tribunaal in Nederland

Nederland wil vanwege de juridische en politieke moeilijkheden een internationaal tribunaal dat de steun heeft van de VN-Veiligheidsraad, meldt Reuters. Een rechtszaak in Oekraïne, Nederland of Maleisië zou om verschillende redenen niet opportuun zijn.

Volgens de anonieme bronnen wil de regering het liefst dat de standplaats van het tribunaal Nederland is. Welke wet- en regelgeving dan geldt en hoe de verdachten moeten worden opgepakt en vervolgd, moet nog nader worden uitgewerkt.

Steun

D66-Kamerlid Sjoerdsma steunt het idee voor een tribunaal met steun van de Veiligheidsraad. "Het biedt juridisch meer mogelijkheden om verdachten te kunnen berechten", zegt hij. Sjoerdsma zegt niet te weten of het kabinet inderdaad een voorkeur heeft voor een internationaal tribunaal. Hij wil dat het kabinet er haast mee maakt.

CDA-Kamerlid Omtzigt noemt de keuze voor een tribunaal "verstandig". Hij hoopt dat de beslissing genomen wordt voor een verdachte in beeld komt. Het CDA pleitte overigens al eerder voor het berechten van de daders van MH17 in een tribunaal. Kamerleden van de regeringspartijen VVD en PvdA willen niet reageren.

Voorzitter Schouten van de Stichting Vliegramp MH17, die de nabestaanden vertegenwoordigt, zegt achter de optie van een tribunaal te staan "als dit de beste manier is om draagvlak te creëren om de verdachten te kunnen berechten".

Onderzoek nog niet afgerond

Het internationale onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 staat onder leiding van Nederland, maar is nog niet afgerond. Vorige week nog ging een team terug naar Oost-Oekraïne om bewijs te verzamelen op de plek waar het toestel neerstortte. In oktober wordt ook nog een rapport verwacht van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Begin juni was minister Koenders in Rusland waar hij met zijn collega Lavrov sprak. Een van de kwesties was onder meer de vervolging van de daders van het neerhalen van MH17.

Op 17 juli is het precies één jaar geleden dat 298 mensen om het leven kwamen bij het neerhalen van vlucht MH17.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl