ANP
NOS Nieuws

Toch geen patiëntenvervoer Waddeneilanden voor ANWB

De ANWB krijgt het patiëntenvervoer naar de Waddeneilanden toch niet in handen. Volgens de rechtbank in Leeuwarden heeft het vervoersbedrijf de gunning onterecht gekregen.

De ANWB won een aanbestedingsprocedure van het Belgische bedrijf Heliventure FTO, maar kon niet aan alle eisen voldoen. Daarop spanden de Belgen een kort geding aan, met succes.

Navigator

De traumahelikopters van de ANWB moesten vanaf 1 juli in staat zijn om 24 uur per dag patiënten naar ziekenhuizen op het vasteland te brengen. Overdag lukte dat op eigen kracht, maar 's nachts zou er nog tijdelijk een navigator van Defensie worden ingezet tot er genoeg eigen personeel opgeleid was.

Dat mag volgens de rechter niet. Het bedrijf dat de gunning krijgt moet op alle punten zelf in staat zijn de taak te vervullen.

Oplossing

De aanbestedingsprocedure was uitgeschreven door Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân. Die moet nu om tafel met Heliventure FTO. Als het bedrijf aan de eisen voldoet, kan het over een paar maanden aan de slag.

Zolang er geen oplossing is gevonden, verzorgt Defensie het patiëntenvervoer, zegt een woordvoerder van RAV Fryslân.

Uitermate pijnlijk

Een woordvoerder van de ANWB noemt de uitspraak uitermate pijnlijk. "We hadden de tender gewonnen en de champagne had al gevloeid, maar blijkbaar was er toch iets niet goed. Wij waren er in elk geval klaar voor." De woordvoerder kan niets zeggen over eventuele financiële gevolgen voor het bedrijf.

Defensie gaf vorig jaar te kennen dat het na tientallen jaren wil stoppen met het vervoer van zieke bewoners vanaf de Friese eilanden. Patiëntenvervoer is volgens minister Hennis geen kerntaak van Defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl