1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

ROC Leiden gered van faillissement

Het ROC in Leiden wordt gered. De SP heeft na lang aarzelen besloten het reddingsplan van minister Bussemaker te steunen. Daarmee is een Kamermeerderheid voor het plan van de minister en is een faillissement van de baan. 

SP-Kamerlid Van Dijk zei dat de bestuurders van de school er een puinhoop van hebben gemaakt, maar dat de studenten en docenten daarvan niet de dupe mogen worden. "Dat zou onverantwoord zijn."

De SP vond het wel een moeilijke afweging, omdat er in feite nu 40 miljoen euro van andere scholen wordt weggehaald om het ROC te redden.  

9000 leerlingen

De school met 9000 leerlingen is in grote financiële problemen gekomen door duur uitgevallen nieuwbouw.

Minister Bussemaker wil een faillissement van de school voorkomen door er 40 miljoen euro in te steken. Het geld is bedoeld voor een 'gecontroleerde ontmanteling'. Volgens het plan wordt een deel van de opleidingen overgedragen aan andere instellingen in de regio en blijft een kleiner deel open.

SP: steun voor reddingsplan ROC Leiden
  • NOS / Margreeth Boer
    Studenten van het ROC Leiden bieden voorafgaand aan het besluit Kamerleden een taart aan
  • NOS / Margreeth Boer
    De taart die is aangeboden aan de Kamerleden

Ingrijpende gevolgen

VVD, CDA, PVV, de groep Bontes/Van Klaveren en Van Vliet zijn tegen de steunoperatie van Bussemaker. Maar dat is geen meerderheid. 

Kamerlid Lucas van regeringspartij VVD vindt dat van het reddingsplan de suggestie uitgaat dat schoolbestuurders hun gang maar kunnen gaan, maar haar motie om geen geld meer in het ROC te steken, werd verworpen. 

'Goed nieuws'

Minister Bussemaker is blij dat er nu duidelijkheid is voor studenten en docenten. Zij vindt de stemming in de Tweede Kamer goed nieuws voor hen. 

De minister gaat het ROC en de andere scholen in de regio eraan houden dat ze goed samenwerken, dat ze studenten uitdagend en kleinschalig onderwijs bieden en dat ze een verantwoord werkgever zijn voor docenten. Volgens haar is in het onderwijs geen plaats voor bestuurders die mooie gebouwen belangrijker vinden dan goed onderwijs. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl