Syrische burgers, op de vlucht geslagen voor gevechten in het noorden van Syrië
NOS Nieuws

Koerden brengen IS slag toe in hart van 'kalifaat'

Koerdische strijdgroepen hebben naar eigen zeggen een belangrijke militaire basis van Islamitische Staat veroverd. De Koerden verdreven IS-strijders uit hun basis bij Ain Issa, zo'n 50 kilometer ten noorden van Raqqa, de zelf uitgeroepen hoofdstad van IS.

De provincie Raqqa wordt gezien als het machtscentrum van de extremistische groepering. Vorige week heroverden de Koerden met betrekkelijk gemak een andere plaats in het gebied, Tal Abyad. Als gevolg daarvan is de belangrijkste aanvoerweg tussen Turkije en het IS-bolwerk Raqqa afgesneden.

Vluchtelingen

In de afgelopen dagen zijn duizenden inwoners van Ain Issa naar Raqqa gevlucht om aan de strijd te ontkomen, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Dit informatiecentrum van het Syrisch verzet bevestigt de herovering van Ain Issa door de Koerden en zegt dat de groepering in zijn eigen bolwerk in elkaar lijkt te zakken.

De Koerden worden bij hun opmars gesteund door luchtaanvallen op IS-doelen door de internationale coalitie en ook door Syrische strijdgroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl