NOS Nieuws

Gezamenlijke claim om pgb-problemen

Particuliere zorgverleners die door de betalingsproblemen met pgb's te laat hun geld hebben gekregen, gaan gezamenlijk een schadeclaim indienen bij de Sociale Verzekeringsbank. Bij de Stichting Pgb Schadeclaim kunnen zich vanaf vandaag gedupeerden melden.

De Leeuwardense advocaat Eric van der Goot gaat namens de zorgverleners procederen. Hij wil de schaderegeling van staatssecretaris Van Rijn niet afwachten. Volgens Van der Goot gaat het om enkele duizenden mensen. "Het gaat niet alleen om mensen die nog niet betaald hebben gekregen, maar ook om de mensen die de afgelopen maanden te laat betaald zijn."

Van der Goot won vorige week nog een zaak tegen de Sociale Verzekeringsbank waarbij het ging om een te late uitbetaling van een persoonsgebonden budget. Hij stond een vrouw bij die vanwege de vertraging extra geld eiste.

De rechter oordeelde dat in die zaak dezelfde regels golden als bij een arbeidsrechtelijke relatie tussen werkgever en werknemer en gaf de vrouw een verhoging van 25 procent.

Van der Goot sloot zich bij de Stichting Pgb Schadeclaim aan om twee drempels weg te halen bij zorgverleners om te gaan procederen. "Ik wil ze helpen bij de strijd tegen een instituut als de SVB. Veel vinden de proceskosten ook te hoog. Dat kan nu goedkoper."

'Modeluitspraak'

Werkgevers die loon te laat uitbetalen, moeten na enkele dagen al een wettelijke verhoging betalen. Die kan oplopen tot 50 procent van het salaris. Van der Goot noemt het vonnis van vorige week een modeluitspraak en wil dat ook in andere gevallen een schadebedrag wordt toegekend.

Volgens Van der Goot hebben zich al tientallen zorgverleners bij de stichting gemeld. De advocaat hoopt voor hen een regeling te treffen bij de Sociale Verzekeringsbank. Als dat niet lukt, spant hij een kort geding aan. Hij denkt dat hij met een grote groep zorgverleners sterk staat bij de rechter.

Deskundigen zeiden vorige week al dat de uitspraak van de rechter grote gevolgen kon hebben. Belangengroepen zeggen dat ze nog steeds dagelijks meldingen krijgen van pgb's die te laat of helemaal niet zijn uitgekeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl