NOS Nieuws

Amsterdam start proef met hiv-preventiepil

GGD start proef met HIV-preventiepil

De enige manier om seksueel overdraagbare aandoeningen te vermijden, was door condooms te gebruiken. Maar dat verandert: mannen met een verhoogd risico op hiv, kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor een proef met een pil die hiv-besmetting kan voorkomen.

De Amsterdamse GGD onderzoekt als eerste Nederlandse instelling de werking van het middel Prep. Alleen nog niet met hiv-besmette homoseksuele mannen en transgenders met een verhoogd risico op besmetting kunnen meedoen aan het onderzoeksproject. Vrouwen komen niet in aanmerking.

Mannen mogen kiezen of ze de pil elke dag willen slikken, of volgens een vaststaand schema voor en na onbeschermde seks. Beide varianten zijn volgens de GGD bewezen effectief.

Altijd condoom

Critici van de preventiepil zijn bang dat de nieuwe pil aanzet tot onbeschermde seks, maar dat is voor de GGD geen reden om niet aan de proef te beginnen. "Wij zeggen: altijd een condoom gebruiken", aldus een woordvoerder. "Maar we realiseren ons ook dat de praktijk anders is."

Ook SOA AIDS Nederland maakt zich geen zorgen en staat achter de Amsterdamse proef. Eerdere onderzoeken in het buitenland laten zien dat het gebruik van de pil nauwelijks effect heeft op condoomgebruik en dat er niet meer seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen in groepen waar mannen het middel gebruiken.

Genoeg animo

Ook de Amsterdamse GGD wil kijken of het condoomgebruik verandert, en wil verder onderzoeken hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het gebruik wordt ervaren en hoeveel mannen de preventiepil willen gebruiken.

Er is plek voor 370 deelnemers. Wie zich aanmeldt moet aan strenge criteria voldoen en wordt tot eind 2018 gevolgd. Volgens de GGD is de animo groot: de afgelopen weken zouden er al meerdere mensen gebeld hebben die graag willen meedoen aan de proef.

Landelijk worden jaarlijks rond de duizend mensen gediagnosticeerd met hiv, ongeveer een derde van die mensen woont in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl