Controle douane op Schiphol
NOS Nieuws

Lange rijen Schiphol verwacht door acties douane

Passagiers op Schiphol krijgen volgende week maandag en dinsdag te maken met lange rijen bij de douane. Douane-ambtenaren gaan de koffers van alle passagiers controleren in het kader van acties voor een nieuwe cao.

Normaal gesproken wordt de bagage van aankomende passagiers steeksproefsgewijs gecontroleerd en kunnen de meeste mensen gewoon doorlopen nadat ze hun bagage van de bagageband hebben gehaald. Vakbond FNV verwacht lange rijen door de acties. Ook in de Rotterdamse haven komt er een 100 procent-controle door de douane-ambtenaren. Elke 3 tot 4 weken worden de acties herhaald.

Verharding

De bonden verharden hiermee de acties van rijksambtenaren die zij sinds mei voeren om de druk op te voeren op minister Blok van binnenlandse zaken. Vandaag nog legden zo'n driehonderd medewerkers van de Belastingdienst in Venlo twee uur lang het werk neer. De 120.000 rijksambtenaren eisen 3 procent loonsverhoging na vier jaar op de nullijn te hebben gezeten. De afgelopen jaren hadden zij geen cao.

"Nu krijgt voor het eerst het publiek er last van," aldus bestuurder Marco Ouwehand. "Wij vinden vier jaar zonder cao wel genoeg."

De hardere acties vormen een opmaat naar grootschaliger acties rond Prinsjesdag in september. Dan zullen er bepaalde diensten gaan staken. Welke is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl