NOS Nieuws Politiek

GroenLinks wil geen btw-verhoging

GroenLinks wil geen btw-verhoging

GroenLinks is tegen afschaffing van het lage btw-tarief voor veel producten en diensten, zoals het kabinet wil. In plaats daarvan wil de partij milieuvervuiling zwaarder belasten en belastingontwijking door multinationals aanpakken.

Het standpunt van GroenLinks is belangrijk omdat de partij nodig is om de belastingherziening aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer. GroenLinks gaat samen met D66, SGP en de ChristenUnie met de coalitie over de belastingplannen onderhandelen. 

Fractieleider Jesse Klaver noemt een algemene btw-verhoging van 6 naar 21 procent een botte maatregel met veel ongewenste effecten. Hij wijst erop dat hierdoor het openbaar vervoer, medicijnen, cultuur en de kleermaker, fietsenmaker en schoenmaker veel duurder worden.   

Verschuiven

Klaver wil voor 3 miljard euro aan belastingen verschuiven. Daarvan moet tweederde uit een vergroening van het belastingstelsel komen. Hij wil bijvoorbeeld een zwaardere belasting op energie, vrachtverkeer, vlees en het bebouwen van open ruimte. 

Daarnaast wil hij 1 miljard euro weghalen bij internationale bedrijven die in Nederland gebruikmaken van belastingvoordelen. 

Koopkracht

Verder wil Klaver dat niet alleen de lasten worden verlicht, maar dat er ook geld gebruikt wordt om de koopkracht te ondersteunen van mensen met een uitkering en mensen die in de thuiszorg en andere publieke diensten werken. 

Klaver wijst erop dat de btw-verhoging in geen enkel verkiezingsprogramma staat. En vier van de vijf partijen die meepraten hebben de vergroening en de aanpak van belastingontwijking in hun programma staan. "Het moet mogelijk zijn daar stappen te zetten", zegt Klaver.

Hij erkent dat het ongebruikelijk is om al voor de onderhandelingen eisen op tafel te leggen. Maar hij zit daar niet mee, omdat hij met open vizier wil strijden. "Als ze niet met ons willen praten, so be it, dit is wat wij vinden."

STER reclame