NOS Sport

Andere Tijden Sport: Forrest Gump op Texel

ATS: Jan Knippenberg: Forrest Gump op Texel

Andere Tijden Sport maakt zondag een uitstapje. Geen sportverhaal, maar een verhaal over een hardloper. Hardlopen is immers geen sport. Althans, volgens Jan Knippenberg. "Lopen is geen sport, maar een manier van reizen."

Knippenberg, geschiedenisleraar van beroep, maakte in 1974 een wel heel bijzondere reis. Hij liep 1.600 kilometer van Hoek van Holland naar Stockholm. "Een uit de hand gelopen grap", noemde hij het zelf.

Ruim veertig jaar later kijkt Andere Tijden Sport terug op zijn avontuur.

Jan Knippenberg: Forrest Gump op Texel

Knippenberg werd uitgedaagd. Zijn obsessie met lopen leidde ertoe dat iemand een keer tegen hem zei: 'Loop voor mijn part naar Lapland.' En dat deed hij. Zoals Forrest Gump het hele land doorliep in de gelijknamige Amerikaanse film. Knippenberg liep gemiddeld twee marathons per dag.

Hij overnachtte in een Volkswagen-busje. De Nederlandse media keken niet echt naar hem om, ook omdat hij zijn avontuur ondernam tijdens het WK voetbal, maar in Scandinavië was men wel geïnteresseerd in de onorthodoxe Nederlander.

'Moedig Jan iedere dag aan'

Dagelijks werden zijn verrichtingen gevolgd. 'Heja pa Jan i dag' ('Moedig Jan iedere dag aan'), luidde de aanmoediging in Zweden. Nadat zijn reis voltooid was, kregen Knippenberg en zijn begeleiders een gratis verblijf van tien dagen in het nationale Zweedse sportcentrum.

Knippenberg, die zijn laatste jaren doorbracht op Texel, kon zelf niet meewerken aan de aflevering. Hij overleed in 1995 op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl