PVV-Kamerlid Agema sprak onlangs van een cordon sanitaire ANP

De PVV staat sinds de 'minder-Marokkanenuitspraak' van partijleider Wilders buitenspel in de Tweede Kamer. De fractie vindt nauwelijks steun voor de moties die zij indient, concludeert de Volkskrant op basis van een eigen onderzoek.

De PvdA sprak na de uitspraak op de avond na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 af om tegen alle PVV-moties te stemmen, en heeft zich daar ook aan gehouden. Ook de VVD en de SP hebben sindsdien geen van de 327 PVV-moties ondertekend. 

Het CDA stelt zich pragmatischer op. "Wij kijken puur op inhoud", zegt Kamerlid Geurts in de Volkskrant. "Zoiets als een boycot speelt niet bij het CDA."

Geen cordon sanitaire

De krant vraagt zich af of  er sprake is van een cordon sanitaire, zoals rond het Vlaams Blok in België. PvdA, VVD en SP ontkennen dat. 

PVV-Kamerlid Agema stelde onlangs dezelfde vraag, toen haar steun niet werd gevraagd voor een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Van Rijn. De Kamerleden Leijten (SP) en Keijzer (CDA) zeiden toen dat ze inderhaast vergeten waren om haar te benaderen. 

STER reclame