Administratie van het persoonsgebonden budget
NOS Nieuws

Vrouw wint zaak tegen SVB om extra geld bij pgb-achterstand

De rechter heeft een Friese vrouw in het gelijk gesteld, die extra geld eiste van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanwege het te laat uitkeren van het persoonsgebonden budget (pgb). De rechter oordeelde dat in deze zaak dezelfde regels gelden als in een arbeidsrechtelijke relatie tussen werkgever en werknemer.

Daarbij moet een werkgever die te laat het loon uitbetaalt, na enkele dagen al een wettelijke verhoging betalen die kan oplopen tot 50 procent van het salaris.

De zaak kan volgens deskundigen verstrekkende gevolgen hebben voor de SVB, die in het recente verleden nogal eens te laat was met het uitkeren van het pgb-geld.

Hinder

De vrouw uit Franeker verzorgt een dove vrouw en krijgt daarvoor betaald uit het pgb van haar cliënt. De SVB, die hiervoor verantwoordelijk is, bleef in gebreke. Daardoor ondervond de Friese vrouw volgens de rechter mogelijk "ernstige hinder en ongemak".

De vrouw kreeg boven op haar rechtmatige salaris 25 procent verhoging toegewezen.

Dagelijks

Volgens de advocaat van de vrouw moet de SVB naar aanleiding van deze uitspraak "zijn verantwoordelijkheid nemen" en de wettelijke verhoging uitbetalen als mensen daar recht op hebben. "Anders moet de SVB bijna dagelijks naar de rechtbank, omdat ze dit soort claims tegemoet kunnen zien."

Arbeidsrechtsexperts beamen dat de uitspraak als precedent kan dienen voor andere gevallen waarin te laat geld is uitgekeerd. Staatssecretaris Van Rijn is nog bezig met een schaderegeling voor alle zorgverleners die hun geld niet tijdig hebben ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl