NOS Nieuws

Schutter van Charleston bekent terreurdaad

De 21-jarige Dylann Roof heeft bekend dat hij negen mensen heeft doodgeschoten in een kerk in Charleston. Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van bronnen bij het onderzoek. Roof wilde met de aanslag in South Carolina een rassenoorlog ontketenen, zegt een Amerikaanse functionaris tegen CNN.

Het OM klaagt hem aan voor negenvoudige moord en verboden wapenbezit. De gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, wil dat Roof de doodstraf krijgt voor het doden van negen onschuldige mensen. "Dit was absoluut een hatecrime", zei hij. De onderzoekers die Roof hebben verhoord, vertelden Haley dat ze het "zuivere kwaad" in de ogen hebben gekeken.

Rassenscheiding

Roof was voor rassenscheiding en hij had onlangs geklaagd dat "zwarte mensen de wereld overnemen", zegt een voormalige middelbareschoolvriend. Iemand moest daar iets aan doen, vond Roof.

Roof had recentelijk tegen de vriend gezegd dat hij in april een Glock-handvuurwapen had gekocht van het geld dat hij van zijn ouders voor zijn verjaardag had gekregen. Ook zei hij dat hij een plan had, maar hij vertelde er niet bij wat dat was. De vriend had niet verwacht dat Roof een aanslag zou plegen.

Klopjacht

De verdachte werd gisteren na een klopjacht opgepakt in buurstaat North Carolina. De politie was getipt door een vrouw die een auto zag rijden die haar aandacht trok. Pas toen ze zag dat de auto een kentekenplaat van South Carolina had, belde ze de politie en volgde ze de auto over een afstand van bijna vijftig kilometer, terwijl ze de politie op de hoogte hield van waar ze reden.

Uiteindelijk kon de politie Roof tot stoppen dwingen en hem overmeesteren. Hij is inmiddels teruggebracht naar Charleston.

Bijbelles

Een nicht van de doodgeschoten dominee vertelde CNN dat Roof woensdagavond bij aankomst in de kerk naar de dominee had gevraagd. Die had hem welkom geheten. Daarna had hij een uur bijbelstudie bijgewoond, zonder dat hij iets zei.

Aan het eind van de les had hij zijn vuurwapen getrokken en was gaan schieten. Iemand vroeg hem op te houden, maar hij antwoordde: "Nee, jullie hebben onze vrouwen verkracht en jullie nemen het land over." Daarna schoot hij de man dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl