NOS ontruimd
NOS Nieuws

Tarik Z. ontkent gijzeling

Tarik Z., de man die eind januari met een nepwapen het NOS-gebouw binnendrong en de tv-uitzending verstoorde, ontkent dat hij iemand heeft gegijzeld. Volgens hem heeft hij alleen mensen bedreigd.

De 20-jarige Z. verklaarde dat hij de beveiliger bij zich hield in de studio om te voorkomen dat er een arrestatieteam schietend zou binnenstormen. Hij realiseert zich weliswaar dat het beangstigend moet zijn geweest voor de beveiliger, maar ontkent dat er sprake was van een gijzeling omdat er niemand fysiek werd vastgehouden.

Op de vraag van de rechter of hij iemand psychisch heeft vastgehouden, zegt Z. dat hij dat geen gijzelen vindt.

'Grootschalige manipulatie'

De zaak wordt vandaag in de rechtbank van Lelystad inhoudelijk behandeld. Z. vertelde heel rustig en weloverwogen aan de rechter hoe en waarom hij tot zijn daad is gekomen. Zo wilde hij het Nederlandse volk waarschuwen voor de "fundamenten van het huidige monetaire systeem". De gevolgen daarvan zijn volgens Z. inhumaan.

Z. wilde mensen ook wijzen op de "grootschalige manipulatie door de NOS". De omroep beheert volgens hem het Media Park en het glasvezelnetwerk. De NOS zou daarom al het dataverkeer kunnen manipuleren en aftappen. Z. zegt dat hij deze informatie heeft gekregen uit hackerskringen.

'Ik wilde waarschuwen voor fundamenten van het monetaire systeem

Het achtuurjournaal was voor Z. een logische plek om zijn verhaal te doen omdat "vanuit die stoel zo veel leugens worden verteld". De rechter wilde graag weten van Z. of hij van plan is om zijn boodschap alsnog te verkondigen, aangezien dat toen niet is gelukt. Z. zegt daarover dat hij dat niet op soortgelijke wijze van plan is: "Ik ben er wel klaar mee."

Netjes gekleed

Hij blijkt zijn daad goed te hebben voorbereid. Zo wist hij dat er een pasje nodig was om op de redactie te komen. Daarom had hij het nepwapen meegebracht. Ook had hij zich netjes gekleed omdat zijn boodschap dan beter over zou komen.

Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak is de hele dag uitgetrokken. De strafeis wordt deze middag verwacht. Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl