ANP

De NS probeert een bonus die aan voormalig NS-topman Timo Huges is betaald, terug te krijgen. Huges had recht op een bonus van maximaal 86.000 euro voor de prestaties in 2014. De NS kan niet zeggen hoeveel er is uitgekeerd. 

Op basis van de prestaties van de NS in 2014 had Huges recht op een bonus. Bij de spoorvervoerder reden er meer treinen volgens schema en nam de tevredenheid onder reizigers toe.

De NS start nu een procedure om het bedrag terug te krijgen.

Geen vertrekpremie

Huges diende eerder deze maand zijn ontslag in, nadat de raad van commissarissen van NS het vertrouwen in hem had opgezegd. Huges had onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd over aanbestedingen en het op achterstand zetten van concurrerende vervoerders als Veolia. 

Minister Dijsselbloem benadrukte bij het vertrek van Huges dat de topman geen vertrekpremie mee zou krijgen. Die heeft hij ook niet gekregen, maar hij kreeg dus wel een prestatiebonus over het jaar waarin hij ook concurrenten oneigenlijk heeft dwarsgezeten.

"Onacceptabel. Ik heb de raad van commissarissen van NS mijn standpunt hierover kenbaar gemaakt", schrijft minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer. Meer kan Dijsselbloem als aandeelhouder niet doen.

STER reclame