'Kind moet om euthanasie kunnen vragen'

tijd van publicatie
ANP

Kinderen jonger dan 12 moeten de mogelijkheid krijgen om euthanasie te plegen. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Op dit moment is de minimumleeftijd voor euthanasie in Nederland 12 jaar. Als jongere kinderen, die uitzichtloos lijden, willen sterven, dan mogen artsen niets doen.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde wil dat dat verandert. Volgens de vereniging moet de leeftijdsgrens verdwijnen en moeten artsen per geval beoordelen of het kind wilsbekwaam is of niet. Als kinderen die beslissing zelf niet kunnen nemen, dan moet de arts in overleg met de ouders de beslissing nemen. Dat geldt nu ook al voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Wet

Het heeft ruim een jaar geduurd voor de kinderartsen onderling overeenstemming hebben bereikt over het standpunt. Minister Schippers van Volksgezondheid had erom gevraagd. Mocht het standpunt van de vereniging worden overgenomen door het kabinet, dan moet de wet worden aangepast.

Aanleiding voor de discussie was een wetswijziging in België. Daar werd vorig jaar de leeftijdsgrens voor euthanasie geschrapt. Sindsdien mogen ook kinderen om euthanasie vragen. Hun ouders moeten daar wel mee akkoord gaan.

STER reclame