De Deense oppositieleider Rasmussen
NOS NieuwsAangepast

Oppositie Denemarken wint verkiezingen

De centrum-rechtse oppositie heeft de Deense parlementsverkiezingen nipt gewonnen. Premier Thorning-Schmidt heeft haar nederlaag erkend.

Het rechts-liberale oppositieblok onder leiding van oud-premier Lars Lokke Rasmussen krijgt 90 zetels. De centrum-linkse coalitie van huidig premier Helle Thorning-Schmidt blijft steken op 89 zetels.

Grootste partij

De partij van Rasmussen is niet de grootste partij van het land geworden. Maar doordat zijn rechts-liberale blok heeft gewonnen, wordt hij toch premier.

De sociaal-democraten van premier Thorning-Schmidt zijn de grootste partij van Denemarken gebleven, verrassend gevolgd door de rechtse, eurosceptische Deense Volkspartij. Die zal niet meedoen aan een nieuwe regering, maar verleent waarschijnlijk wel gedoogsteun aan een kabinet van de liberaal Rasmussen. Zijn partij Venstre verloor flink en is de derde partij van het land geworden.

Thorning-Schmidt maakte na de nederlaag bekend dat ze opstapt als partijleider van de sociaal-democraten.

Verkiezingsstrijd

De liberale Venstrepartij van oppositieleider Rasmussen was tijdens de campagne lang favoriet met de belofte van belastingverlaging en een strenger immigratiebeleid.

De laatste maanden kreeg Thorning-Schmidt meer steun door het herstel van de economie. Voor dit jaar wordt een groei van 1,7 procent verwacht. Ook met haar optreden in februari, bij een terroristische aanslag in Kopenhagen, kweekte ze goodwill.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl