De 'boete'wordt weer uitgesteld
NOS Nieuws

Klijnsma stelt mantelzorgboete weer uit

Ouderen die met een familielid samenwonen, worden voorlopig toch niet gekort op hun AOW-uitkering. Het kabinet stelt de zogenoemde kostendelersnorm weer uit. De norm staat in de wandelgangen bekend als 'mantelzorgboete'.

Het principe van de kostendelersnorm is dat AOW'ers een minder hoge uitkering krijgen als ze bijvoorbeeld bij hun kinderen in huis wonen. Idee daarachter is dat je goedkoper uit bent als je kosten met anderen deelt.

Consequenties

Maar velen zijn bang dat minder mensen hun ouders in huis nemen als dat consequenties heeft voor de AOW. Staatssecretaris Klijnsma heeft daar onderzoek naar laten doen. Daaruit komt volgens haar geen duidelijk beeld naar voren. Wel blijkt dat de norm "voor een deel van de doelgroep een negatieve invloed kan hebben op de keuze rond mantelzorg".

Ze wil nu nader onderzoek laten doen, ook omdat ouderen dit jaar met meer wijzigingen te maken hebben, bijvoorbeeld door de decentralisatie in de zorg.

In 2018

De mantelzorgboete in de AOW zou eerst 1 juli dit jaar ingaan. Het kabinet verschoof dat vervolgens naar 1 juli 2016. De geplande invoeringsdatum wordt nu 1 januari 2018.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl