Team Brunel op weg naar Scheveningen
NOS Sport

Het kan twee kanten op in het Nauw van Calais

Het is dringen geblazen in het Nauw van Calais. Alle boten uit de Volvo Ocean Race varen er doorheen op weg naar de finish van de negende etappe vanavond in Scheveningen. Opvallend: drie boten varen voor de Engelse kust en de andere vier hebben ervoor gekozen om bij de Franse kust te blijven.

Dongfeng Race Team, Mapfre en het Nederlandse Team Brunel varen aan de noordkant en die keuze lijkt zich uit te betalen: ze zijn de voorlopige koplopers. Aan de zuidkant zijn Team Alvimedica, Abu Dhabi Ocean Racing, Team SCA en Team Vestas Wind in de achtervolging.

Zeer belangrijk

"De weermodellen lieten steeds zien dat het zuiden voordeliger zou zijn, maar vanmorgen kregen die boten onverwachts met een aflandige landwind te maken", zegt Gonzalo Infante, de race-meteoroloog.

"Deze passage van het Nauw van Calais wordt zeer belangrijk, aangezien ze nu in het zuiden tegen de wind in moeten opkruisen richting Calais. In het noorden varen ze halve wind oostwaarts. De noordelijke teams moeten de komende twee uur aanzienlijk sneller zijn dan de zuidelijke om profijt te hebben van hun keuze."

Tussen 21.00 en 24.00 uur worden de boten verwacht in Scheveningen, dat drie dagen lang in het teken van ‘s werelds grootste zeezeilrace voor teams staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl