Ministerie van Defensie

Het kabinet wil de militaire missies in Irak en Mali allebei met een jaar verlengen. Bronnen bevestigen berichtgeving daarover in het AD. De knoop wordt waarschijnlijk morgen in de ministerraad doorgehakt. 

In de twee landen zijn nu ongeveer 900 Nederlandse militairen actief. In Irak worden ze op twee manieren ingezet. Een deel doet mee aan de F-16-missie die dagelijks aanvallen op IS uitvoert. 

De Nederlandse bijdrage aan deze F-16-missie wordt verkleind. Nu zijn er acht Nederlandse F-16's in Jordanië gestationeerd, waarvan twee reservetoestellen. Dat worden er twee minder. 

Verder wordt gekeken hoe met de Belgen kan worden samengewerkt bij de F-16-missie. Een optie is dat de Belgen het helemaal overnemen vanaf oktober 2016. 

Trainingen 

De ruim 300 Nederlanders die trainingen geven aan Iraakse en Koerdische militairen in Bagdad en Erbil blijven daar wat het kabinet betreft nog een jaar mee doorgaan. 

Ook de missie in Mali wordt met een jaar verlengd. In dit Afrikaanse land zijn ongeveer 450 Nederlanders actief. Zij verzamelen en analyseren informatie voor de VN-missie Minusma. Er zijn ook vier Nederlandse Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. 

De twee kabinetsbesluiten zijn niet omstreden en kunnen op een ruime Kamermeerderheid rekenen. Er komt nog voor de zomer een debat over. 

STER reclame