Jansen Steur en zijn advocaat luisteren naar de uitspraak
NOS Nieuws

Vrijspraak ex-neuroloog Jansen Steur voor medische delicten

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur is in hoger beroep door het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken van alle medische delicten. Wel is hij veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor verduistering en valsheid in geschrifte. Eerder had de ex-neuroloog drie jaar onvoorwaardelijk gekregen van de rechtbank.

Jansen Steur werkte jarenlang in het Medisch Spectrum Twente in Enschede en stelde als arts tussen 1997 en 2003 verkeerde diagnoses. Hij vertelde patiënten dat ze ernstige ziektes hadden. Achteraf bleek dat niet waar te zijn. Een vrouw pleegde zelfmoord, nadat Jansen Steur haar had verteld dat ze ongeneeslijk ziek was. De aan medicijnen verslaafde Jansen Steur werd in 2004 ontslagen.

Het OM had zes jaar cel geëist wegens de zelfmoord van de patiënte en het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk en psychisch letsel. Het hof vindt echter dat opzettelijk handelen door de ex-neuroloog niet is bewezen en heeft Jansen Steur (69) vrijgesproken van de medische delicten.

Motivatie

De rechtbank die Jansen Steur destijds tot drie jaar cel veroordeelde, redeneerde dat hij welbewust een risico heeft genomen waarmee de gezondheid van zijn patiënten ernstig is benadeeld. Hierdoor schond hij zijn zorgplicht op ernstige wijze. Maar het hof volgt die redenering van de rechtbank niet en zegt dat niet bewezen kan worden dat Jansen Steur zijn patiënten opzettelijk schade heeft toegebracht.

Ook acht het hof niet bewezen dat Jansen Steur dingen heeft gedaan waarvan hij had kunnen weten dat die tot schade bij zijn patiënten zouden leiden, zogenoemde voorwaardelijke opzet. Een voorbeeld van voorwaardelijke opzet is een arts die dronken opereert. Die heeft niet de bedoeling om zijn patiënt schade toe te brengen, maar doordat hij dronken is, neemt hij het risico dat het slecht met de patiënt afloopt.

Gestolen receptenblok

De zes maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar heeft Jansen Steur gekregen voor diefstal van een receptenblok, het schrijven van valse recepten en valse machtigingsformulieren en het verduisteren van een aanzienlijke som geld.

De voormalige arts was zelf bij de uitspraak aanwezig. Bij eerdere zittingen van de zaak voor het gerechtshof was hij niet in de zaal.

De advocaat van Jansen Steur had om vrijspraak gevraagd. Volgens hem kampt de ex-neuroloog met een hersenbeschadiging die hij 25 jaar geleden bij een auto-ongeluk opliep. Het hof heeft zich daar niet over uitgesproken omdat Jansen Steur is vrijgesproken van medische delicten.

De voormalige neuroloog Jansen Steur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl